- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

„Облачење“ зграда огроман енергетски ресурс Србије | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићНови Београд
Нови Београд - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
Пратите нас
У Србији се одавно прича да је енергетска ефикасност неискоришћени енергетски рерсурс, да се изолацијом зидова и кровова, заменом врата и прозора смањује потрошња енергије – зими за грејање а лети за хлађење.
Већ неколико година спроводе се акције помоћи државе и локалних самоуправа грађанима да смање потрошњу енергије и својим домаћинствима а Пројектом енергетске санације зграда прикључених на системе даљинског грејања станари зграда прикључених на топлане могу смањити своје рачуне.
Ово “облачење” енергетски неефикасних зграда, које и буквално кроз зидове и прозоре греју улице, допринеће смањењу трошкова станара за грејање и хлађење, али донеће и уштеде градским топланама у потрошњи енергије као и смањење потрошња електричне енергије – зими за грејање (или догревање) а лети за хлађење.
Једном речју, уштедеће сви, позитицне ефекте ће осетити и грађани и топлане, којима ће се смањити количине потребних енергената за обезбеђивање довољних количина топлотне енергије. Ефекте ће осетити и Електропривреда Србије, која је зими суочена са енормним повећањем потрошње електричне енергије, поготово у данима великих хладноћа.
На добитку ће бити и држава, која ће смањити потрошњу енергената. А бенефит ће, истовремено, бити и еколошки ефекти – поред смањења потрошње енергије смањује се и негативни утицај загревања ваздуха на микроклиму у градовима.
Овај пројекат спроводи Министарства рударства и енергетикеу сарадњи са Европском банком за обнову и развој а који се спроводи са јединицама локалне самоуправе у 16 градова, а у Београду са Секретаријатом за енергетику. Санација обухвата радове на фасади, крову и инсталацији грејања а не обухвата замену столарије. Буџетом Србије су предвиђена средства од око 64,5 милиона евра, од чега је поклон ЕБРД 4,5 милиона.
Подсетићемо, замену столарије грађани у својим домаћинствима могу урадити у другим пројектима енергетске ефикасности државе И локалних самоуправа.
Ова санација старих, енергетски неефикасних зграда прикључених на системе даљинског грејања треба да смањи потрошњу енергије до 80 одсто, а треба да се одради током две године. Половину трошка “покриће” држава а остатак ће грађани – власници станова отплатити кроз рачуне за даљинско грејање, одложено на 120 месечних рата. План је да комплетан трошак буде мањи од уштеде у трошењу енергије.
О томе да ће ова акција, истовремено, омогућити и да се грађанима исплати плаћање даљинског грејања по утрошку, јер ће са енергетски ефикасним зградама бити мотивисани да додано штеде – да сами буду енергетски ефикасни у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Душаном Ракићем, секретаром у Секретаријата за енергетике Града Београда.
„Облачење“ зграда огроман енергетски ресурс Србије | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала