- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска унија посустала – муке око договора за помоћ Украјини и новим санкцијама Русији

© AFP 2023 / JOHN THYSМинистри спољних послова земаља ЕУ на састанку у Бриселу
Министри спољних послова земаља ЕУ на састанку у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
Пратите нас
Десило се да у истом дану Европска унија не одобри нову траншу војне помоћи Кијеву али и да да изузеће Мађарској из 12. пакета санкција Русији које се односе на нафтне деривате. Ово је доказ да у ЕУ нема консензуса по кључним питањима, али и да је Мађарска у стању да истера своје, слажу се саговорници Спутњика.
Како је саопштио шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ на крају састанак министара спољних послова Уније, није договорено издвајање новог пакета војне помоћи Кијеву у износу од 500 милиона евра из Европског мировног фонда.
Борељ је изразио наду да ће се осмој транши војне помоћи Кијеву расправљати на овонедељном самиту ЕУ, уз оцену да „није време за слабљење подршке Украјини“.

Све мање спремности за помоћ Украјини

Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији, оснивач Евроазијског безбедносног форума за Спутњик каже да је ово последица чињенице да се Запад налази у позицији да преиспитује сврсисходност даљих улагања што војних што финансијских у Украјину.
„Постоји пуно индикатора који говоре у прилог томе да Украјина убрзано клизи ка капитулацији и да неће бити у стању да у неком периоду задржи линије фронта ни да пружи адекватан отпор. Зато не само Европа већ и Америка испитује ниво те помоћи а ЕУ поред тога испитује и материјалне ресурсе јер се зна до марта треба да испоручи Украјини око милион граната, док Немачка тврди да не могу да произведу више од 200 хиљада," подсећа Ковач.
Мислим да све ово води, додаје Ковач, ка томе да ће генерално и Америка због унутрашње кризе као и ЕУ због мањка ресора покушати да натерају Кијев да приступи политичким преговорима.
„Они неће одмах то да пресеку, али ће помоћ Украјини бити све мања и мања и паралелно са тим смањењем, не зато што желе, него што заиста више и немају да улажу у тај рат, ће ићи ка томе да уразуме и украјинско руководство да прихвати макар део услова које је испоставила Русија као основу за почетак било каквих преговора,“ истиче Ковач.

Нејединство Европске уније

У исто време, Мађарска је испословала да буде изузета из 12. пакта санкција који је Европска унија припремила за Русији у сфери испоруке нафте нафтоводом „Дружба“, ограничења против нуклеарне енергије и даљих ограничења међународних финансијских трансакција, а министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто остао је при ставу да Будимпешта и даље сматра да је санкциона политика Брисела погрешна, јер претходних 11 пакета антируски санкција није постигло свој циљ.
Он је такође рекао и да да ће Мађарска одредити свој став о 12. пакету када буде видела његов коначни нацрт, али и да постоји могућност да размотре одлуку ако им ЕУ буде изашла у сусрет.
Дакле, 12. пактет санкција Русији није усвојен према плану, а Мађарска је добила унапред изузеће из тог пакета, уз извесну ограду о будућем гласању око истог.
Дипломата и амбасадор у пензији др Зоран Миливојевић, каже да је све ово показало да ЕУ очигледно нема консензуса.
„Порука је да нема сагласности око санкција Русији и да се ствар око тога компликује, да нема сагласности и да Мађарска за сада чврсто стоји на својим позицијама,“ оцена је нашег саговорника.
Другим речима, ЕУ је разједињена а Мађарска је успела да са својим ставом постигне оно што је пре свега битно за њену државу и грађане, али и да покаже да је у стању да опструира такозвано јединство ЕУ када је реч о Русији.
„Мађарска се противи санкцијама јер сматра напросто да оне немају више сврху. И то је додатни разлог због кога овај пакет није ни добио сагласност. Друго, Мађарска је изузета из санкција јер нема друго снабдевање нафтом осим из Русије, али то нема везе са осталим садржајем који су предвиђени 12. пакетом санкција генерално,“ напомиње Миливојевић.

Упорност Мађарске са или без цене

Он подсећа да сваки пакет санкција у суштини садржи низ различитих одлука, око којих се државе ЕУ треба да уједине што је, како му се чини, све теже, због чега се Мађарска и оградила од могуће подршке у следећем гласању.
„Е сад ко је шта још ту све одобрио, а шта не - не знам. Мађарска је на сопствени захтев добила ово изузеће а како ће поступити кад се 12. пакет буде отворио и будемо видели шта је у њему то ћемо видети,“ закључује Миливојевић.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто у свом обраћању је рекао и да су санкције нанеле пре свега штету самој Европи.
Сијарто је додао да је Мађарска инсистирала да јој се не ускраћује могућност, као изузетак, да тргује на тржишту нафтним дериватима Средње Европе произведеним од руских сировина у предузећима „Мола“. Према његовим речима, Мађарска је јасно ставила до знања да неће блокирати 12. пакет санкција ако ова компанија и даље буде могла да испоручује бензин и дизел гориво на тржишта Чешке и Хрватске.
Током расправе о 12. пакету, Мађарска је осигурала да санкције не важе за једну од страних компанија које учествују у пројекту „Пакш 2“. Министар сматра да компаније које раде у електрани могу да буду мирне, јер је изградња нове нуклеарне електране изузета од санкција ЕУ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала