- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Монстат ће тражити продужење пописа становништва у Црној Гори

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаПопис становништва
Попис становништва - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
Пратите нас
Заменица директора Управе за статистику (Монстат) Снежана Ремиковић најавила је да ће Монстат иницирати продужење периода прикупљања података у процесу пописа становништва, који је у Црној Гори почео 3. децембра и плнирано је да траје до 18. новембра.
Продужење пописа, рекла је, иницираће због отежаних услова пописивања услед лоших временских услова у руралним подручјима одређених општина на северу земље, као и недовољног броја пописивача у појединим општинама.
Не наводи се до када ће попис бити продужен.
Из Монстата је саопштено да ни једно лице није искључено из пописа у периоду од 1. новембра до 3. децембра.
„Након претходног састанка Одбора, активно се ради на контроли 'пиши-бриши' оловке. Након идентификације пописивача који су користили те оловке врши се контрола веродостојносто података са оригинала и дупликата пописнг листића“, саопштено је из Монстата, преноси РТЦГ.
Забележени су, кажу, спорадични случајеви недоличног понашања пописиваних лица према пописивачима у Никшићу, закључавања врата након уласка пописивача у стан, давања непримерених коментара пописивачицама,вербално и психичко малтретирање и приморавање пописивача да се они њима изјасне о националној и верској припадности.

У првих девет дана у пописано 416.513 становника

У Црној Гори је у првих девет дана пописано 416.513 особа, речено је на данашњој седници Одбора за праћење примене Споразума за одржавање пописа.
„Највише пописаних било је трећег, четвртог и петог дана, када их је било више од 50.000 дневно. Последњих дана та динамика опада“, рекла је заменица директора Монстата Снежана Ремиковић.
Додала је да је очекивано динамика пописа успорена тамо где постоји мањак пописивача, а то су Будва, Котор, Тиват, Цетиње, где је, како је рекла, договорено и да инструктори у местима где недостају пописивачи, раде тај посао како би појачали динамику.
Попис становништва - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2023
РЕГИОН
Управа за статистику Црне Горе упозорава: На друштвеним мрежама лажни резултати пописа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала