- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Алармантна студија: Четвртина светске слатководне рибе суочава се са изумирањем

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаРиболов
Риболов  - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
Пратите нас
Алармантан закључак извучен је из прве икада направљене „црвене листе слатководних врста“, која идентификује глобално загревање, загађење, прекомерни риболов и пад нивоа воде као главне претње виталним воденим популацијама.
Свеобухватна студија Међународне уније за очување природе (ИУЦН) наглашава несигурно стање слатководне рибе на глобалном нивоу, при чему се неке легендарне врсте попут џиновског сома Меконг суочавају са непосредним ризиком од нестанка.
Од 14.898 процењених врста, запањујућих 3.086 сада је у опасности да нестане, при чему је скоро једна петина свих угрожених слатководних врста директно под утицајем фактора изазваних климатским променама, као што су пад нивоа воде и промена годишњих доба.
Анализа такође указује на ескалирајуће претње другим врстама, укључујући махагони, атлантског лососа и зелене корњаче. Велики лист махагонија, комерцијално веома тражена биљка, сада је класификован као угрожен јер је његов број опао за 60% у последњих 180 година.
Атлантски лосос, којег је некада било у изобиљу и који се сматрао најмање забрињавајућим, сада је скоро угрожен, са 23% смањења и нестанка из многих река Уједињеног Краљевства.
Ипак, овај извештај такође скреће пажњу на позитивне напоре за очување биљног и животињског света. Тако је Сајга (антилопа), која се кретала од критично угрожене до скоро угрожене, доживела значајан пораст популације од 1.100% за само седам година у Казахстану. До пораста у броју дошло је и код орикса, врсте антилопе која је некада изумрла у Чаду због прекомерног лова.
Председник ИУЦН-а Разан Ал Мубарак нагласио је потребу за координисаним глобалним напорима за очување биљног и животњског света у суочавању са међусобно повезаним кризама климе и биодиверзитета.
Извештај је подвукао важност решавања ових питања како би се обезбедила трајност акција очувања.
Анализа такође указује на рањивост зелених корњача централног јужног Пацифика и источног Пацифика, главних жртава индустријског и занатског риболова, са растућим глобалним температурама које утичу на њихов успех излегања и флуктуацијама температуре мора које угрожавају њихова места гнежђења.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала