- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Оштрија реторика о имигрантима: ЦДУ се дистанцира од идеје да је ислам саставни део Немачке

© AP Photo / Michael ProbstНемачка застава испред Рајхстага
Немачка застава испред Рајхстага - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
Пратите нас
Новим основним партијским програмом, Хришћанско-демократска унија (ЦДУ), велика немачка конзервативна партија дистанцирала се од идеје да је ислам саставни део Немачке, што је изазвало оштре критике муслиманске организације у тој земљи.
У свом новом партијском манифесту ЦДУ наводи да имигранти морају прихватити немачку „доминантну културу“ без поговора, односно да „муслимани припадају Немачкој само ако деле немачке вредности“, пише агенција Анадолија.
У свом програму на 71 страници, конзервативци су усвојили оштрију реторику о имиграцији, залагали се за неговање доминантне немачке културе и тврде да сви имигранти морају да прихвате ову водећу културу.

„Сви они који желе да живе овде морају да прихвате нашу водећу културу без „ако” и „али”, навела је странка у свом новом манифесту и истакла да само они имигранти који су посвећени овој култури могу постати грађани те земље.

Такође се тврди да муслимани припадају тој држави само ако деле немачке вредности, без прецизирања које су то вредности.
Нови програм је у оштрој супротности са претходном партијском линијом коју је обликовала бивша канцеларка Ангела Меркел, која је била заговорница демократских права, културне разноликости и плуралног друштва.
Ајман Мазјек, председавајући Централног већа муслимана, рекао је да "ЦДУ понавља идеје и наративе крајње десничарске странке АфД и упозорио да ова стратегија неће донети више гласова ЦДУ, већ напротив, додатно ће ојачати странку крајње деснице".
„Искуство показује да ће бирачи на крају изабрати оригинал“, рекао је он локалним медијима.
Турско-муслиманска група ИГМГ такође је изразила забринутост због новог нацрта програма странке и рекла да ће то ојачати негативне стереотипе и генерализације о муслиманима.
„ЦДУ тврди да жели да побољша друштвено јединство, али то сама поткопава потпирујући и негујући предрасуде и страхове против муслимана“, рекао је генерални секретар групе Али Мете у саопштењу.
Он је позвао партијске лидере да размотре нацрт и унесу суштинске измене у параграфе о муслиманима и имигрантима.
ЦДУ планира да обави разговоре у наредним недељама и финализира основни програм на својој партијској конференцији у мају 2024.
Са популацијом од преко 84 милиона људи, Немачка има другу највећу муслиманску популацију у западној Европи после Француске. Од скоро 6 милиона муслимана у земљи, 3 милиона је турског порекла, пише Анадолија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала