Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шаља се није изјаснио о оптужници пред судом у Хагу

© AP Photo / Peter DejongХашки трибунал
Хашки трибунал - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
Пратите нас
Бивши припадник тзв. ОВК који се од уторка налази у хашком притвору Хаџи Шаља у првом појављивању пред Специјалним судом искористио је право да се не изјасни о кривици.
Шаља, који је ухапшен због застрашивања сведока у случају Тачи и остали, рекао је да ће изјаву о кривици дати након што добије сву документацију од Специјализованог тужилаштва.
На питање судије да ли има притужби у вези са његовим хапшењем и притвором рекао је да је све у реду, преноси Коха.
Шаља је у понедељак ухапшен на КиМ по налогу Специјализованог тужилаштва и терети се да је заједно са Сабитом Јанузијем и Исметом Бахтијаријем претио сведоку Суда и нудио му мито уколико повуче изјаву или се уздржи од давања исказа у службеном поступку пред Специјализованим већима.
По наводима из оптужнице, такво поступање показује да је Шаља са умишљајем застрашивао сведока и ометао службена лица, укључујући тужиоце и истражитеље Специјализованог тужилаштва, у вршењу службене дужности.
Јанузи и Бахтијари се од раније налазе у хашком притвору.
У Хагу је у току суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.
Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.
Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала