- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Софији почело демонтирање споменика Совјетској армији

© Fotolia / AdonskyПарламент у Бугарској, Софија
Парламент у Бугарској, Софија - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
Пратите нас
У центру Софије почело је демонтирање споменика Совјетској армији, градске власти су изјавили да ће бити скинуте најоштећеније фигуре на споменику.
Одлука о уклањању је донета у марту ове године и власти су намеравале да га преместе у Музеј социјалистичке уметности. Општински савет у Софији је објавио да је споменик, наводно, оштећен и да неки делови могу да се обруше. За демонтажу споменика је предвиђено 60 дана.
Противници уклањања споменика су изашли на улице, протествовали и блокирали пролаз према центру на Орловом мосту.
Посланих Бугарске социјалистичке партије Георги Свиленски је позвао грађане да изађу на протест.
„Демонтирање споменика не жели 80 одсто Бугара. Не ради се само о том споменику. Позивам људе да сваки дан изађу на протесте. Нека људи у парламенту виде да није за Бугарску важан само ‘Лукоил’, ‘Шенген’ и еврозона. Важна нам је историја и споменици“, рекао је он.
Бугарска Социјалистичке партија и „Препород“ ће предложити да се организује референдум и питају грађани да ли желе да оставе споменик.
Демонтажа споменика Совјетској армији у Софији је фашизам, сматра посланик партије „Препород“ Дејан Николов.

„Најважније је да је после 34 године процес политичке транзиције коначно завршен. Завршен је данас и од данас имамо чист фашизам. Нажалост, овај процес транзиције није нам донео демократију, већ је донео фашизам. Зато што је овај чин фашизам. И сви учесници догађаја се могу назвати фашистима", истакао је он.

Социјалиста Атанас Зафиров је окарактерисао овај чин као акцију владајуће коалиције и као примитиван и варварски чин који демонстрира занемаривање борбе против фашизма.
„То је задирање у историју и сећање Бугара. Оно ће наићи на отпор свих људи у Бугарској и широм света. Ми ћемо нашим партнерима саопштити шта се дешава, то што смо јуче видели је веома грубо задирање у историју и антифашистичку борбу. Ово није напад само на споменик, већ на бугарски споменик, јер је његов аутор Бугарин. Ако негирамо учешће совјетске војске у победи над фашизмом, негирамо и учешће око 100 хиљада бугарских војника који су учествовали у завршној фази рата", навео је Зафиров.
Бугарска је до септембра 1944. године у Другом светском рату била на страни Немачке, Италије и Јапана. СССР је 5. септембра објавио рат Бугарској, а током ноћи 8. на 9. септембар се догодио државни удар и Бугарска је прешла на страну антихитлеровске коалиције.
Споменик Совјетској армији је постављен 1954. године и представља архитектонски ансамбл, који су направиле бугарске архитекте и вајари.
Софија, престоница Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
ДРУШТВО
Бугарска - најнесрећнија земља Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала