- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Европа да ослободи БиХ колонијалног статуса, Шмита и странаца у Уставном суду

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Европа треба да ослободи БиХ колонијалног статуса, Кристијана Шмита и странаца у Уставном суду БиХ.
Додик је истакао да у ЕУ нема јединства и да Европу не чекају светли дани, што ће се одразити и на земље Балкана, о чему ће бити речи на Самиту ЕУ који се одржава у Бриселу.
“Ако донесу одлуку да БиХ добије преговарачки статус, онда је то политичка одлука. То ће урадити ако тај статус дају Украјини и Молдавији. БиХ треба да ослободе колонијалног статуса, Шмита и странаца у Уставном суду БиХ”, рекао је Додик, преноси РТРС.
Додик сматра да се у Бриселу одржава веома тежак самит који ће показати у каквом је стању ЕУ, додајући да нема јединства о кључним питањима.
“Европа је пуна проблема и то сам видeо недавно када сам боравио у Бриселу. Сетио сам се улазака у Савезно извршно веће бивше Југославије пред сам распад те земље. Не мора то ништа да значи, али видим да у Европи не постоји консензус о свим питањима“, рекао је Додик.
Он каже да је промашена и политика ЕУ према сукобу у Украјини и да ће САД покушати да свале терет сукоба на Брисел.
„Очекују да ЕУ њима да 60 милијарди, колико је сада на столу. Замислите да су за земље Балкана за четири године предвидели шест милијарди. То говори у каквом смо односу. Европа је водила погрешну политику и изгубила је лидерство. Промашила је политику око рата и потценила Русију. Све што су могли да промаше, промашили су. Русија и Путин су се показали моћним и стабилним, и то сада ни они не споре у својим извештајима“, истакао је Додик.
Када је реч о отварању приступних преговора са ЕУ, Додик је рекао да то ништа не значи и не прејудицира, подсетивши на статус Турске која је пре неколико деценија започела процес приступања, те да то буди сумњу у искреност целокупног поступка.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала