- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Европски лидери позвали на продужавање војне помоћи Украјини

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и ЕУ
Заставе Украјине и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
Пратите нас
Лидери земаља ЕУ су се на самиту у Бриселу договорили да наставе војну помоћ Украјини преко Европског мировног фонда, повећају финансирање тог фонда, као и да испуне обећање дато Кијеву и испоруче милион јединица муниције, следи из закључака након расправе о Украјини на самиту.
„Европска унија и њене државе-чланице наставиће да задовољавају непосредне војне и одбрамбене потребе Украјине. Конкретно, Европски савет инсистира на важности благовремене, предвидиве и одрживе војне подршке Украјини кроз Европски мировни фонд, као и преко директне билатералне помоћи држава-чланица“, наводи се у документу.
Такође се наглашава „хитна потреба да се убрзају испоруке ракета и муниције, конкретно, у оквиру иницијативе за испоруке милион комада муниције, као и да се Украјини испоруче више система за противваздушну одбрану“.
„Европски савет позива Савет ЕУ да интензивира рад на реформи Европског мировног фонда и даље повећање његовог финансирања“, додаје се у документу.
Војна подршка и обавезе за осигуравање безбедности Украјине, према речима европских лидера, „биће обезбеђене уз пуно поштовање безбедносне и одбрамбене политике како појединачних држава-чланица, тако и узимајући у обзир безбедносне и одбрамбене интересе свих држава-чланица“.
Лидери су такође поручили шефу европске дипломатије Жозепу Борељу да настави рад на дугорочним обавезама у области безбедности за Украјину.
Лидери ЕУ су најавили и да намеравају да наставе политичку, финансијску и војну подршку Украјини „колико год буде потребно“.
„Европски савет поново потврђује непоколебљиву посвећеност ЕУ да настави да пружа снажну политичку, финансијску, економску, хуманитарну, војну и дипломатску подршку Украјини и њеном народу онолико дуго колико буде потребно“, закључује се у документу.
У документу се додаје да ЕУ намерава да настави са ширењем санкција Русији и ефикасном борбом против њиховог заобилажења, посебно у вези са високоризичном робом, као и у блиској сарадњи са партнерима.
Напомиње се да ЕУ осуђује Иран, Белорусију и Северну Кореју због њихове наводне војне подршке Русији и позива „све земље да не пружају такву подршку“.
Шеф европске дипломатије раније је предложио да се у Европском мировном фонду предвиди 20 милијарди евра за војну помоћ Украјини за период 2024-2027. године. Након што је ова иницијатива блокирана током расправа, Борељ је почео да говори о издвајању најмање пет милијарди за 2024. годину. Међутим, ни овај предлог није наишао на једногласну подршку земаља ЕУ. Мађарска тренутно блокира и осму траншу помоћи Кијеву из Европског мировног фонда од 500 милиона евра, која је била планирана да буде искоришћена 2023. године.
Русија је раније упутила протестну ноту земљама НАТО-а због испорука оружја Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Русије саопштило је да се земље НАТО-а „играју ватром“ испоручивањем оружја Украјини.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
Специјална операција у Украјини
Борељ: Војна помоћ Украјини остаје блокирана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала