- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Највећи ледени брег још је већи него што се мислило /видео, фото/

© AP Photo / Andrew MeijersНајвећи ледени брег на свету, "А23а"
Највећи ледени брег на свету, А23а  - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
Пратите нас
Највећи ледени брег на свету, "А23а" почео је да се помера, након 30 година колико је био заглављен у Веделовом мору, и има запремину од отприлике 1.100 кубних километара и тежи нешто испод билион тона, што је више него што се до сада мислило.
До величине ледене санте научници су дошли комбиновањем његове од раније познате површине од 3.900 квадратних километара,са новоткривеном цифром његове дебљине која износи нешто више од 280 метара, пише Би-Би-Си.
© AP Photo / T.Gossman, M.Gascoyne, C.GreyНакон што је 30 година био заглављен у Веделовом мору, највећи ледени брег на свету "А23а" почео је да се помера.
Након што је 30 година био заглављен у Веделовом мору, највећи ледени брег на свету А23а почео је да се помера. - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
Након што је 30 година био заглављен у Веделовом мору, највећи ледени брег на свету "А23а" почео је да се помера.
Мерења А23а урадила је мисија CrioSat-2 Европске свемирске агенције, која носи радарски висиномер који може да осети колики се део брега налази изнад површине воде, а потом је, користећи информације о густини леда, могуће одредити величину дела који се налази испод воде.
Сада подаци Европске свемирске агенције потврђују оно што су научници раније претпостављали - да "ледени џин" има један део који је изразито већи у односу на остатак, а који се, према процени стручњака, 2018. године простирао 350 метара испод површине воде.
Сателитски снимци чак показују и површинске пукотине које су се отвориле директно изнад тог дела који је служио као сидро деценијама, које су настале као последица насилног судара са морским дном.
У годинама које су уследиле, А23а је постепено губио масу да би се на крају ослободио и почео да се креће.
Ледени брег је стигао до врха Антарктичког полуострва, одакле ће, претпоставља се, пут наставити ка јужном Атлантику.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала