- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена метода за превођење мисли у писане речи - шта је показао револуционарни експеримент

CC0 / / Brain
Brain - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
Пратите нас
Научници су открили методу за превођење мисли у писане речи помоћу капе испуњене сензорима и вештачке интелигенције.
Током револуционарног експеримента учесници истраживања, који су читали одломке текстова које су им дали научници, носили су капу која је бележила мождану активност као очитавање електроенцефалограма (ЕЕГ), које је модел вештачке интелигенције Де Вејв касније претворио у текст.
Чин Тенг Лин са Универзитета за технологију у Сyднеју (УТС) описује технологију као неинвазивну, приступачну и лако преносиву. Упркоспочетној тачности од око 40 одсто, Чин напомиње да недавни научно проверени подаци указују на побољшану тачност која прелази 60 одсто.

Велики напредак

У представљању те нове технологије на конференцији Неур ИПС у Њу Орлеансу, учесници студије су тихо читали одломке, одступајући од ранијег приступа читања наглас. Та промена довела је до напретка у тачности у поређењу с пређашњим истраживањима која су укључивала читање наглас.
Тим са УниверзитетаТексас у Остину постигао је сличну тачност у претварањумисли у текст помоћу МРИ скенирања прошле године, али тренутни ЕЕГ приступ је практичнији, елиминишући потребу да субјекти морају бити мирни унутар скенера.
Чарсл Жоу из УТС-а објашњава процес обуке модела Де Вејв, који је укључивао анализу примера у којима мождани сигнали одговарају одређеним реченицама.
ДеВејв учи како се ти сигнали односе на реч „здраво“, гледајући многе примере тих сигнала за различите речи или реченице, појашњава Жоу.

Примена у роботици, помоћ онима који су изгубили моћ говора

Модел ДеВејв, упоређен с „паметним писаром“, био је повезан с великим језичким моделом отвореног кода (ЛЛМ), сличним оном који покреће Чет ГПТ.
Писару кажемо да обрати пажњу на сигнале из ДеВејва и користи их као водич за стварање реченица, каже Жоу.
Научници су заједнички увежбали ДеВејв и језички модел за побољшање генерисања реченица на основу података ЕЕГ-а.
Уз даље усавршавање, систем обећава револуцију у комуникацији за појединце који су изгубили говор, као што су особе које су преживеле мождани удар, а могао наћи примену и у роботици.
КрегЈин са Универзитета у Сиднеју подржава рад Чиновог тима, називајући га врсним напретком и истичући невероватну исправност уочену у конверзијама ЕЕГ-а у текст, што је значајан напредак у односу на раније покушаје који су дали бесмислене резултате, пренео је „Њу сајентист“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала