- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Владимир Путин - Sputnik Србија

Путин на годишњој конференцији: Победићемо, верујте у велики руски народ!

Пратите нас
Руски председник Владимир Путин на годишњој конференцији одговорио је на најважнија питања грађана и новинара. Између осталог, руски лидер је саопштио да то што се сада дешава у Украјини личи на грађански рат и да нема сумње да ће Русија победити. Конференција је трајала 4 сата и 4 минута. Председник је одговорио на 67 питања.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
14:12 14.12.2023
"Треба веровати у велики руски народ", саопштио је на крају руски председник!
13:58 14.12.2023
То што Европа не добија довољно гаса није наш проблем - нисмо ми затворили гасоводе, нисмо ми дигли у ваздух Северне токове, рекао је Путин.
Северне токове су највероватније дигли у ваздух Американци, истакао је он.
Руски председник је назвао „потпуном бесмислицом“ оптужбе да је Руска Федерација смањила испоруке гаса Европи. Према његовим речима, Руска Федерација се никада неће руководити политичким мотивима приликом испоруке гаса Европи.
13:38 14.12.2023
Руски председник о специјалној војној операцији: Победићемо!

„Не треба говорити о карактеру оних који живе у Донбасу, укључујући оне у Луганској Народној Републици. Борили су се толико година, нису одустајали и побеђују. Сигуран сам да ће победа бити наша", рекао је Путин.

Он је такође захвалио свима који живе у Донбасу и пожелео им пуно успеха.
Велика годишња конференција за штампу руског председника ове године је комбинована са директном линијом.
13:37 14.12.2023
Путин о Молдавији, Николи Пашињану и ОДКБ и процесима интеграције:
- све наше интеграционе планове градимо на основу добровољности свих учесника у процесу и обостраној користи.
- трговински промет између земаља Евроазијског економског савеза, имамо предности у погледу инфраструктуре и транспортног наслеђа.
- ако Молдавија не жели да нам се придружи, то је њихова ствар. Недавно су били најсиромашнија земља у Европи, а сада су их претекли и Украјинци.
- ако желе да плате гас 30% скупље него раније - то је њихова ствар.
- где ће Молдављани
са својим пољопривредним производима (ако не у Русију)?
- за нас присуство Молдавије у ЗНД није од велике вредности. Ако желе, ми смо срећни. Не – то је њихова ствар.
За Карабах:
– Нисмо ми напустили Карабах, већ власти Јерменије. Чак ни о овој одлуци нисмо били посебно обавештени.
– Не мислим да је у интересу Јерменије да прекине чланство у Евроазијској економској заједници, ОДКБ и ЗНД.
13:17 14.12.2023
Русија све своје интеграционе планове гради искључиво на бази добровољности и обостране користи, саопштио је Путин. Он је навео пример Евроазијске економске уније. Тиме се стварају услови који повећавају конкурентност на светским тржиштима.
12:55 14.12.2023
Путин је рекао о француском председнику Макрону: „Имали смо добре, радне односе. Али у једном тренутку председник Француске је прекинуо односе са нама, не ми. Нисмо против тих контаката”.
12:53 14.12.2023
12:51 14.12.2023
12:47 14.12.2023
Путин: „Русофобија је један од начина борбе против Русије“
Председник је приметио да у свету заиста расте национализам. Путин је повезивао раст исламофобије, русофобије, антисемитизма са чињеницом да људи осећају недостатак правде.
„Нећемо дозволити да међуверска и међуетничка мржња подели друштво“, рекао је председник.
Путин је обећао да ће зауставити све покушаје да се руско друштво уздрма.
12:43 14.12.2023
12:28 14.12.2023
Што се тиче БРИКС-а, руско-кинески односи су постали један од значајних гараната стабилности у свету. Москва види покушаје НАТО-а да ескалира ситуацију у азијско-пацифичком региону. С друге стране, пријатељство Русије и Кине није уперено ни против кога, за разлику од земаља Северноатлантске алијансе.
Путин је приметио да је ниво интеракције са Пекингом невероватно висок. Трговински промет ове године биће изнад 200 милијарди долара, што је повећање од 30 одсто у односу на прошлу годину. Истовремено, сарадња се развија у различитим областима, укључујући инфраструктурне и високотехнолошке области. Значајан подстицај дала је посета кинеског председника Си Ђинпинга у марту ове године. Тада је договорен развој односа у осам области, прецизирао је Путин.
12:20 14.12.2023
Не постоји светски поредак заснован на правилима; та „правила“ се мењају сваки дан, рекао је Путин.
12:02 14.12.2023
Русија се не плаши да се бори за своје интересе без задирања у туђе, рекао је председник.
12:02 14.12.2023
Животна правила и савети Путина:
- Председник мирно подноси стрес захваљујући осећају дужности. Шеф државе је истакао да је научио да иде ка циљу, не обазирући се на ситнице;
- Треба дочекати Нову годину са својим најмилијима, заједно се нечим бавите, укључујући спортом.
- Путин је рекао и да је недавно позвао неименованог младића да играју шах и на питање да ли ће победити, добио је одговор „тешко“.
- Председник је такође приметио да многи људи на Западу верују да Русија све ради како треба, посебно у погледу заштите традиционалних вредности.
11:48 14.12.2023
Русија не одустаје од долара, али су почели да нам праве проблеме у плаћању у доларима и еврима, нагласио је Путин.
Спречавање Русије да користи долара, западне земље пуцају себи у ногу, рекао је Путин. Шеф државе је подсетио да је Москва 2021. године, када је опслуживала извоз, користила 87 одсто девиза - долар и евро. Рубља је коришћена у 11-13 одсто случајева. До септембра 2023. рубља је коришћена 40 одсто, а употреба евра и долара пала је на 24 одсто.
Удео рубље у руској спољној трговини у септембру порастао је на 40%, јуана - 33%, а долара и евра - смањени на 24%, навео је председник статистику.
11:46 14.12.2023
Председник је приметио да је везаност за долар препуна озбиљних социо-економских последица. Приликом решавања унутрашњих економских проблема, свака држава пре свега мисли на социјалне обавезе. Према Путиновим речима, Русија се, посебно, носи са овим задатком, упркос притисцима.
Заузврат, везивање за долар када се појаве проблеми доводи до смањења потрошње за јавни сектор, укључујући медицину, путеве, образовање итд. Међутим, то је интерна ствар Аргентине, приметио је Путин.
11:30 14.12.2023
Ситуација количином дронова у руској војсци у зони специјалне операције се поправља, рекао је Путин.
Линија фронта у специјалној операцији је скоро 2 хиљаде км, где се налази 617.000 људи.
"Наравно, можда није све испоручено на време, али сопствена производња расте и много се купује, и приватно, из иностранства. Држава, Министарство одбране, индустрија, наравно, активно раде“, рекао је он.
Држава активно производи уређаје за електронско ратовање. Председник је обећао да ће земља повећати производњу наоружања неопходног за борце.
11:17 14.12.2023
Путин о могућности учешћа руских спортиста на међународним такмичењима: годинама тренирају, знају их и без заставе.
Ако су циљеви МОК-а да се одсеку спортисти који се боре за медаље и да се „испразни“ руски тим, онда нема потребе да одлазе домаћи спортисти на такмичења.
У сваком случају, Министарство спорта и Олимпијски комитет морају да донесу одлуку, напоменуо је председник.
10:59 14.12.2023
Путин: Погледајте специјалну војну операцију и то шта се дешава у Гази и уочите разлику
Шеф руске државе је додао да је заоштравање ситуације у Појасу Газе довело до погибије многих људи. Што се тиче УН, неке земље блокирају доношење одлука о овом сукобу. Међутим, тако је структурисана сама организација и важно је сачувати механизме вета, иначе ће се једноставно претворити у „причаоницу“.
То не значи да не треба тражити консензус. Москва полази од тога да се одлуке УН о стварању две државе у овом региону – Израела и Палестине – морају спровести.
10:56 14.12.2023
Европски лидери се споља понашају као генерал Шарл де Гол, а у пракси личе на колаборационисту Филипа Петена, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Многе европске личности се споља понашају као генерал де Гол, који се са оружјем у руци борио за интересе Француске, сакупио све шта су Французи имали како би се одупрли освајачима. Али у пракси се понашају као маршал Петен, који, иако херој Прве светског рата, у другом је постао колаборациониста и потчинио се вољи окупатора“, рекао је он.
Председник је рекао да је Русија спремна да гради односе са Сједињеним Државама и Европом, али „империјална политика“ смета Вашингтону. Према његовим речима, услови за успостављање односа биће створени тек када Вашингтон почне да поштује друге земље и тражи компромисе уместо што прибегава санкцијама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала