- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелска војска у Гази - Sputnik Србија

УЖИВО Израелска војска окончала операцију у Џенину; Ердоган позвао САД да донесу примирје у Газу

Пратите нас
Чланак се допуњава
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 69. дан. Настављају се операције израелске војске у Појасу Газе и на граници са Либаном. Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху поручио је да Израел ништа неће спречити да уништи Хамас.
Вашингтон одлаже продају више од 20.000 пушака америчке производње Израелу. САД обориле летелицу лансирану из подручја под контролом Хута.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:40 14.12.2023
Саливан: Западна обала и Појас Газе да буду под преуређеном палестинском управом
Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан, саопштио је данас да управљање Западном обалом и Појасом Газе треба да буде повезано у оквиру "преуређене и ревитализоване" палестинске управе, преноси Ројтерс.
Саливан је у интервјуу за израелску телевизију Канал 12 рекао да је разговарао са израелским премијером Нетанијахуом о преласку Израела са војних операција високог интензитета у Појасу Газе, на прецизнију и циљану фазу.
Он је одбио да изнесе детаље или временске одреднице, али је разговор назвао конструктивним и рекао да постоји "широки степен узајамног зближавања" о стратешким циљевима и потребним корацима.
21:48 14.12.2023
Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан отпутоваће сутра на Западну обалу и састати се са председником палестинских власти Махмудом Абасом, преноси Тајмс оф Израел.
Бајденова администрација је интензивирала своје контакте са Рамалом од избијања рата између Израела и Хамаса у Гази, како би разговарала о напорима да се спречи ширење сукоба на Западну обалу ипланирању „дана после окончања сукоба“.
20:42 14.12.2023
Израелски безбедносни естаблишмент сачинио је предлоге за послератну управу Газом, преноси Канал 12, додајући да није познато како премијер Израела Бенјамин Нетанијаху гледа на те предлоге.
Шефови безбедности се залажу за успостављање мултинационалних снага које би преузеле потпунуконтролу над Појасом које би, између осталих, укључивалеСАД, Француску и Немачку, пише Тајмс оф Израел.
20:15 14.12.2023
Ердоган: САД имају историјску одговорност да што пре донесу примирје у Газу
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган разговарао је данас са америчким колегом Џозефом Бајденом и поручио му да САД имају историјску одговорност да што пре постигну трајни прекид ватре у сукобу у Појасу Газе.
Ердоган је истакао да би прекид ватре могао бити постигнут брзо, ако САД повуку своју безусловну подршку Израелу и да, ако потрају, израелски напади могу имати негативне глобалне последице, преноси Ројтерс.
Турски председник је раније критиковао САД, рекавши да одбијање те земље да гласа за примирје у Гази није праведно, као и да ''праведан свет није могућ са САД''.
20:00 14.12.2023
19:19 14.12.2023
19:17 14.12.2023
Нетанијаху: Израел ће наставити рат против Хамаса до апсолутне победе
Израел ćе наставити рат против Хамаса "до апсолутне победе", рекао је данас израелски премијер Беnjамин Нетанијаху саветнику за националну безбедност Беле куćе Џејку Саливенu, наводи се у саопштењу Нетанијахуове канцеларије, пренео је Ројтерс.
"Рекао сам нашим америчким пријатељима - наши херојски борци нису узалуд погинули. Због дубоког бола због њихове погибије, ми смо одлучнији него икада да наставимо борбу док Хамас не буде елиминисан - до апсолутне победе", наводи се у саопштењу.
19:02 14.12.2023
18:33 14.12.2023
Људи у Гази просјаче за хлеб и једу магареће месо
Људи у Појасу Газе наводе да просјаче за хлеб, плаћају 50 пута више него обично за једну конзерву пасуља и убијају магарце да би прехранили породицу, јер камиони са храном не могу да стигну до већине делова палестинске територије коју Израел бомбардује, пренео је данас Ројтерс.
Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања саопштила је данас да се ограничена дистрибуција помоћи одвија у области Рафа, близу границе са Египтом, где се процењује да сада живи скоро половина од 2,3 милиона становника Газе.
У остатку Појаса Газе, дистрибуција помоћи је у великој мери била обустављена, због интензитета непријатељстава и ограничења кретање дуж главних путева, наводи се у саопштењу.
17:43 14.12.2023
Горњи дом швајцарског парламента одлучио да настави финансирање UNRWA
Горњи дом швајцарског парламента блокирао је данас иницијативу да се прекине финансирање Агенције УН за палестинске избеглице (UNRWA), након што су то тражиле неке хуманитарне групе.
Национални савет Швајцарске, доњи дом Савезне скупштине, одобрио је у понедељак укидање годишњег доприноса од 20 милиона швајцарских франака агенцији УН са 116 према 78 гласова, пренео је Ројтерс.
Међутим, Горњи дом парламента данас је одлучио да не обустави финансирање агенције са 23 гласа "за" и 21 глас "против", што је поздравио директор Агенције УН за палестинске избеглице Филип Лазарини.
17:13 14.12.2023
Немачко тужилаштво: Ухапшена четири припадника Хамаса
Четворица припадника палестинског Хамасаухапшена су под сумњом да су планирали нападе на јеврејске институције у Европи, саопштило је данас немачко тужилаштво.
Тројица осумњичених приведена су у Берлину, а четврти у Ротердаму, у Холандији, преноси Ројтерс.
Сва четворица су дугогодишњи чланови Хамаса и блиско су повезани са руководством војног огранка те групе, тврде тужиоци.
"Морамо да учинимо све што можемо да осигурамо да Јевреји у нашој земљи више не морају да страхују за своју безбедност", рекао је немачки министар правде Марко Бушман.
Европски званичници су раније упозорили на повећан ризик од напада исламиста радикализованих ратом Израела и Хамаса.
16:24 14.12.2023
Израелски министар одбране: Рат против Хамаса трајаће месецима
Израелски министар одбране Јоав Галан изјавио је, током састанка са америчким саветником за националну безбедност Џејком Саливаном, да ће рат против Хамаса у Гази потрајати више од неколико месеци.
Он је навео да се Хамас дуже од деценије спремао за борбу против Израела.
„Изградили су инфраструктуру и испод земље и изнад земље и није их лако уништити. То ће трајати неко време, више од неколико месеци, али ми ћемо победити и уништићемо их“, рекао је Галант.
16:16 14.12.2023
Палестински премијер: За мир у Гази неопходна међународна интервенција
Палестински премијер Мухамед Штаје позвао је на међународну интервенцију за окончање вишедеценијског сукоба Израела и Палестине, указујући да Сједињене Америчке Државе, као земља с највише утицаја у том региону, нису успеле да тај утицај искористе ефикасно.
Палестински премијер Мухамед Штаје - Sputnik Србија
„Оно што нам треба је ‘дан после’ за палестинске територије. Потребно нам је окончање израелско-палестинског сукоба и материјализација и примена решења о две државе“, изјавио је Штаје.
Он је назвао парадоксалним одбијање САД да подрже захтев Уједињених нација за хитан прекид ватре, док истовремено позивају Израел да поштеди животе цивила у Гази.
„То је парадокс који не би требало да постоји. Сједињене Државе могу да изврше озбиљан притисак на Израелце, САД могу да кажу Израелу да заустави рат“, истакао је палестински премијер за Ројтерс.
15:48 14.12.2023
Џејк Саливан стигао у Израел
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан стигао је у Израел.
Саливан се прво састао са израелским министром одбране Јоавом Галантом, а потом и са премијером Бенјамином Нетанијахуом.
15:23 14.12.2023
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама нема приступ северним деловима Појаса Газе од окончања примирја и обнављања сукоба 1. децембра, изјавио је генерални комесар те Агенције Филип Лазарини.
15:09 14.12.2023
Анкара: Само САД стоје на путу између масакра и примирја у Појасу Газе
Само Сједињене Америчке Државе стоје на путу између масакра у Појасу Газе и прекида ватре, изјавио је турски министар спољних послова Хакан Фидан, истичући да Вашингтон не би требало да се меша у спровођење одлука УН.
Фидан је, на конфренцији за новинаре у Бакуу, рекао да Анкара позива на хитан прекид ватре, прекид напада на Палестинце и почетак мировног процеса.
Прошле недеље, САД су у Савету безбедности УН ставиле вето на нацрт резолуције којом се захтева хитан прекид ватре у Појасу Газе и безусловно ослобађање свих талаца.
14:36 14.12.2023
Сирене за ваздушну опасност огласиле се на северу Израела.
14:35 14.12.2023
У нападима израелских снага у Појасу Газе од 7. октобра погинуло је 18.787 Палестинаца, саопштило је палестинско Министарство здравља.
Према најновијим подацима, број рањених повећан је на 50.897.
14:17 14.12.2023
Израелске снаге убиле су 17-годишњег Палестинца током рација на Западној обали, саопштило је палестинско Министарство здравља.
13:47 14.12.2023
Кнесет одобрио додатних 7,8 милијарди долара за војни буџет
Одбор за финансије Кнесета одобрио је на пленуму допунски буџет за 2023. осмишљен да покрије трошкове борби у Гази и на либанској граници.
Допунски буџет предвиђа додатних седам милијарди долара првобитном буџету за 2023. годину, повећавајући га на 138 милијарди долара, преноси „Тајмс оф Израел“.
Допунским буџетом ће се обезбедити укупно 7,8 милијарди долара средстава за ратове са Хамасом и Хезболахом и њихове повезане цивилне трошкове.
Око 4,5 милијарди долара од ових средстава ће ићи за безбедносне трошкове као што су набавка оружја и плаћања за резервисте Израелских одбрамбених снага, док ће око три милијарде долара бити издвојено за финансирање цивилних трошкова, укључујући трошкове државе за смештај евакуисаних из северног и јужног Израела, и финансијску помоћ за повређене током рата.
Саслушања о ребалансу буџета на пленуму Кнесета почеће у среду, а гласање о буџету у другом и трећем читању заказано је за четвртак.
Први ребаланс ратног буџета за 2023. годину изгласан је прошле недеље у Кнесету.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала