- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Београдска филхармонија добила поштанску марку поводом стогодишњице оркестра

© Фото : Спутњику уступила Београдска филхармонијаМарка Београдске филхармоније поводом 100 година оркестра
Марка Београдске филхармоније поводом 100 година оркестра - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Пошта Србије је 14. децембра пустила у оптицај издање пригодних поштанских марака посвећено јубилејима, под називом „Уметност”, међу којима је марка Београдске филхармоније.
Марка садржи лого институције, оркестарске мотиве и портрет Ивана Тасовца, некадашњег директора за чији рад се везује петина филхармонијске историје.
Поред марке у тиражу од 25.000 примерака, издање садржи пригодан жиг и коверту првог дана на којој је текст о Београдској филхамонији:
„Један од најзначајнијих српских композитора и диригената, Стеван Христић (1885–1958), формирао је оркестар од музичара Опере Народног позоришта, наставника београдских музичких школа и неколиких аматера који је, под именом Београдска филхармонија, 13. јуна 1923. године одржао свој први концерт. Захваљујући ентузијазму оснивача, уметничког директора и шефа диригента Стевана Христића и његових колега музичара, 1923. године отпочело је уметничко музичко путовање Београдске филхармоније које траје већ читав век“.
Стогодишњу историју Филхармоније чини, подсећа се, разноврсни музички репертоар изведен на позорницама широм света, 620 музичара који су у њој провели свој радни век од како се континуирано води архива (1951), 16 уметничких руководилаца, бројни гостујући диригенти и музичари – најпознатија светска имена музичке уметности, али и одушевљена публика на свим континентима.
У нови миленијум Београдска филхармонија ушла је под вођством Ивана Тасовца након неколико тешких година на самом крају прошлог века.
„Јединствени шарм, специфичан карактер и несмањени ентузијазам поново су постале главне одлике Београдске филхармоније које су овај грандиозни ансамбл вратиле у сам врх светских оркестара и међу једну од најуспешнијих институција културе у земљи и региону“, истиче се у тексту.
Поред професионалне подршке и сарадње са најзначајнијим именима међународне концертне сцене, посебно је вредно вишедеценијско пријатељство са маестром Зубином Мехтом, који редовно одржава добротворне концерте са Филхармонијом.
„Рушење предрасуда, иницирање културних контаката, чување старих и стварање нових пријатељстава, померање граница у музици и достизање нових нивоа изузетности, створили су од Београдске филхармоније национални бренд и оркестар за чије се концерте сатима чека у дугачким редовима”.
Београдска филхармонија слави 100 година: Од скромних почетака до грандиозног ансамбла светске класе - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
КУЛТУРА
У славу стогодишњице оркестра: Београдскa филхармонијa на турнеји по Кини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала