- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик одговорио Марфију: Република Српска није дивљи запад

© Tanjug / FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJAМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да се амерички амбасадор у Сарајеву Мајкл Марфи сваким својим иступом меша у унутрашње ствари земље, што није посао ниједног дипломате, поготово не амбасадора САД у Федерацији БиХ, а не у БиХ.
„Тај посао, морам признати, одлично ради, а што се тиче нас у Републици Српској, он није амбасадор овде, јер све што је урадио за време свог мандата урадио је на штету добрих односа Америке и Републике Српске. Он је за нас у Републици Српској један обични србомрзац и рушитељ свега доброг што је било између САД и Српске“, навео је Додик.
Он је нагласио да је Марфијева ароганција до те мере неприхватљива да само поданици, какви постоје у ФБиХ, могу да прихвате његово понашење.
„Република Српска и српски народ нису неко ко ће седети са стране и чекати шта ће неки амерички амбасадор некоме издиктирати шта треба да урадимо, нити ће дозволити да било ко лаже и застрашује становништво Српске. Свим политичким и правним средствима сачуваћемо сувренитет Српске и БиХ“, рекао је Додик у изјави за Срну.
Додик је то рекао у одговору на питање да прокоментарише изјаву Марфија да "САД неће седити са стране и посматрати како председник Српске води БиХ у сукоб".
Додик је упитао чиме то Марфи прети Републици Српској и српском народу и ко говори о било каквом сукобу?!
„Када из ФБиХ звецкају оружјем, када нападају и пљачкају српске повратнике, када се муџахедини слободно шетају БиХ и праве своје комуне, Марфи ћути, тада је и глув и слеп и нем. Шта то значи, да и ми треба да ћутимо и одобравамо да нас неко угњетава!? БиХ је, господине Марфи, државна заједница коју чине два равноправна ентитета и три конститутивна народа - Срби, Хрвати и муслимани, и ми нећемо дозволити да будемо мањина, да нас било ко угрожава, или да нам отима тероторију, па ни велика сила као што је Америка. Не дамо своје, а Ви претите колико хоћете“, поручио је Додик.
Он је констатовао да је Марфи толико острашћен у својој мржњи према Србима да иде до те мере да чак тврди да у Сарајеву тече мед и млеко, у том истом Сарајеву где је протерано све српско, где је извршено етничко чишћење.
„У том Сарајеву где су Зукан Хелез и Рамо Исак пример личности које Марфи жели да види у институцијама, које ће за његов рачун и у његовом интересу обављати прљаве послове и претити, застрашивати, уносити немир међу становништво. То је једина порука коју тај шарлатан, амерички амбасадор, шаље народима у БиХ и који се ко зна којим средствима и на који начин, нажалост, нашао на позицији америчког амбасадора. Марфи рече и да је СДА, односно Бакир Изетбеговић лоше управљао Обавештајно-безбедносном агенцијом у Сарајеву, а ја мислио да том агенцијом управљају Американци. Верујем да нисам наиван, Марфи пере руке, сигуран сам да је на помолу нека афера“, навео је Додик.
Председник Српске је навео да амбасадори свуда у свету имају мисију да раде на јачању односа и сарадње две земље, а не да је разграђују, да фаворизују један народ на штету другог, поготово не да прете.
Он је поручио Марфију да Република Српска није дивљи запад, нити у њој живе племена, већ европски српски народ са својом славном историјом и традицијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала