- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Финска поново затворила два гранична прелаза с Русијом

© AP Photo / Sergei GritsЗатворен гранични прелаз између Финске и Русије
Затворен гранични прелаз између Финске и Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Финска је поново затворила два гранична прелаза са Русијом до 14. јануара, који су раније наставили са радом само на пар дана.
Једина веза између Русије и Финске копненом границом ће остати железнички превоз терета преко пункта Ваиникала у источној Финској.
Како су раније појасниле финске власти то је повезано са неконтролисаним приливом миграната преко тих граничних прелаза. Званичан Хелсинки тврди да су томе „допринеле стране власти или други субјекти“ и ситуацију назива „озбиљном претњом националној безбедности и друштвеном поретку“. Према подацима финске владе, реч је о избеглицама из трећих земаља: Сирије, Индије, Марока, избеглице су припадници 30 националности.
Погранична служба Финске раније је саопштила да опуномоћени представници пограничних служби имају редовне састанке али да разговори нису довели до решења које би стабилизовало ситуацију на терену.
Финска затворила четири од осам пограничних прелаза према Русији, под изговором да страхује од прилива нелегалних миграната, а на том потезу почела је и подизање ограда. Могуће затварање границе с Русијом најавила је и Естонија али и Норвешка, која признаје да нема проблема с нелегалним мигрантима.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је русофобска политика, коју воде руководиоци Финске, за дубоко жаљење.
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
РУСИЈА
Русија: Уколико Финска затвори нове граничне прелазе – следи одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала