- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Главаш се огласио: Вратио се у Хрватску без проблема на граници са БиХ

© AP PhotoБранимир Главаш
Бранимир Главаш - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Ратни командант хрватских снага у Осијеку Бранимир Главаш, кога је загребачки Жупанијски суд неправоснажно осудио на седам година затвора због ратних злочина над српским цивилима, вратио се у Хрватску.
Главаш је у изјави за ријечки "Нови лист" рекао да се после месец дана боравка у БиХ вратио у Хрватску и да је границу прешао нормално.
"Истина је, у Осијеку сам. Нисам добио никакву гаранцију да нећу морати у затвор, али ето ме назад. Подигао сам прашину, али нормално сам прешао границу и сада се без икаквих проблема крећем по Хрватској", рекао је Главаш.
Био је, казао је, у Загребу на Жупанијском суду, где је морао лично да преуземе неку документацију, а сада, додао је, чека решење о евентуалном притвору.
Додао је да решење није добио он, али ни Државно тужилаштво које има право жалбе. Подсетио је и да се жалио на новчану казну коју му је суд изрекао због вређања судије током изрицања пресуде.
На поновљеном суђењу у предметима "Селотејп" и "Гаража", Главаш је 27. октобра неправоснажно осудђен на седам година затвора за ратне злочине над Србима током последњег рата.
У првом поступку Главашу је изречена казна од осам година затвора, од којих је више од пет година већ одлежао.
Након изрицања неправоснажне пресуде на Жупанијском суду, Главаш је половином новембра напустио Хрватску и отишао у БиХ, чије држављанство има, што је у јавности протумачено као бекство од дослужења казне.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала