- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Јединственом граду и историји џеза: 39. Ваљево Џез фест

© Фото : Спутњику уступила Маријана РајићУчесници 39. Ваљево џез фестивала
Учесници 39. Ваљево џез фестивала - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
39. Ваљевски Џез фестивал биће отворен у четвртак 21. децембра у Арт холу Центра за културу. У тродневном програму сви најуспешнији ваљевски музичари представиће оно што је изнедрио један од најдуговечнијих џез фестивала ових простора, за готово четири деценије постојања.
Од када је у Ваљеву 1927. године засвирао "Хаваји џез бенд", први џез оркестар у унутрашњости, истовремено када и први у историји земље, београдски "Студентски Мики џез", овај град изнедрио је генерације успешних музичара овог жанра. 39. Ваљево Џез фест биће омаж њима и историји џеза.
Старија, средња и најмлађа генерација музичара рођених у Ваљеву извешће пред суграђанима и гостима града разнолик програм који ће показати у којој мери џез музика живи у Ваљеву, али и колики је утицај фестивала на стасавање музичара и њихов животни и професионални пут.
Верној публици поклониће се и један од оснивача Ваљево Џез феста и дугогодишњи уметнички директор фестивала, Јован Маљоковић, афирмисана флаутисткиња и џез певачица Ирена Благојевић, широм света награђивани Урош Спасојевић.
Овогодишњи фестивал је локалног карактера услед реновирања велике сале Центра за културу, али носи велику симболику. Да се традиција неговања џез културе у граду на Колубари наставља, показаће ученици Музичке школе "Живорад Грбић".
Улаз за све три вечери фестивала је бесплатан, а за следећи, јубиларни 40. Ваљево Џез фест, оргнзатори најављују долазак две велике светске звезде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала