- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Одбрамбени споразум Финске и САД представљаће претњу по Русију

© Flickr / duvinВојска Финске
Војска Финске - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Могуће распоређивање америчког војног контингента у Финској представља претњу за Русију и довешће до тензија између земаља, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Он се огласио поводом намере Финске да у наредним данима потпише одбрамбени споразум са САД о размештању војних база, складишта, наоружања и трупа на својој територији.
Песков је истакао да ће то несумњиво довести до повећања напетости између Финске и Русије.
„Можемо само да жалимо због тога јер смо са Финском заиста имали одличне односе. Наравно, сада када је Финска постала чланица НАТО и када војна инфраструктура Алијансе буде улазила на територију Финске, то ће нам, очигледно, представљати претњу“, истакао је Песков.
Он је поновио да су између две суседне земље, Русије и Финске, донедавно постојали обострано користи односи пуни поштовања.
„Заиста, имали смо одличне односе са Финском и нико никоме није претио. Није било никаквих проблема, никаквих притужби једних на друге, нико није задирао у интересе друге стране, постојало је међусобно поштовање“, казао је Песков.
Раније је прес-служба финске Владе најавила да 18. децембра планира да потпише споразум са САД о одбрамбеној сарадњи. Медији су такође објавилида ће Финска у оквиру будућег споразума о сарадњи у области одбране дати америчкој војсци приступ 15 база на својој територији. Одредбе документа углавном се тичу статуса НАТО трупа. Низ других земаља савеза, укључујући Летонију, Литванију, Норвешку и Естонију, имају одговарајући билатерални споразум са САД. Данска и Шведска преговарају са Вашингтоном по том питању.
Преговори о потписивању споразума трајали су од августа 2022. до октобра 2023. године. Неки фински експерти критикују тај споразум јер сматрају да се Финска тако одриче дела свог суверенитета, док у земљи нема јавне расправе о овом питању.
Фински гранични прелаз Нуијама на граници са Русијом  - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
РУСИЈА
Финска поново затвара све граничне прелазе на граници са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала