- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

На трагу тајне порекла живота на Земљи: Какви се докази крију у крхотинама древног астероида

© AP Photo / ASI/NASAАстероид
Астероид - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Oткључавање тајни порекла живота на Земљи могло би да буде на дохват руке, јер научници НАСА откривају револуционарне резултате своје седмогодишње мисије проучавања древног астероида Бену.
Узети док је Бену кружио око Сунца, узорци враћени на Земљу показују богатство угљеником, кључним градивним елементом живота. То је узорак врло богат угљеником - најбогатији који имамо у свом досадашњем ванземаљском материјалу, истиче Данте Лаурета, вођа мисије ОЗИРИС-РЕx.

Узорак садржи готово 5% угљеника и значајну количину воде

То откриће подстиче нагађања да су астероиди попут Бенуа можда испоручили основне молекуле, покренувши живот на Земљи пре неколико милијарди година.
„Узорак, који садржи готово пет одсто угљеника, такође садржи значајну количину воде у хидрираним минералима, што додатно придоноси рецепту за живот. Још увек разоткривамо сложену органску кемију, али изгледа обећавајуће да ћемо заиста разумети да ли су ти астероиди богати угљеником испоручили основне молекуле који су можда допринели настанку живота“, каже Лаурета.
Неки научници предлажу да су се почеци живота догодили у такозваној исконској супи, док се други залажу за теорију о „псеудо-панспермији“, сугеришући да хемикалије неопходне за живот потичу из свемира и да су достављене астероидима. Лауретин тим чак је открио загонетни троугласти камен, додајући дозу интриге новим открићима из узорака с Бенуа.

Потрага за основним молекулима живота

Упркос наведеним открићима, тим не предвиђа проналазак биолошког материјала у крхотинама астероида. Уместо тога, њихов фокус лежи на идентификовању хемијских саставних делова живота, као што су шећери, масти и аминокиселине. Међутим, постоји и изазов: резервоар са узорком се не може отворити.
Два од 35 затварача резервоара се нису отворили. НАСА ради на специјализованим алатима за решавање тог проблема, с циљем завршетка у 2024. години.
Док су почетне процене упућивале на 250 грама материјала у резервоару, недавне процене указују на око 170 грама. Упркос том смањењу, Лаурета изражава задовољство количином прикупљеног материјала.
„Усхићени смо; шездесет грама је био услов пре мисије, а ми већ имамо 70. Дакле, не могу бити срећнији“, рекао је он.
Док тим НАСА чека даље резултате, наглашавају и потребу за тачношћу, обезбеђујући да њихови налази издрже научну контролу, пренео је „Дејли мејл“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала