Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија јасно поставила црвене линије – лопта у дворишту Брисела

© Sputnik / Лола ЂорђевићПоказивање прстом на текст споразума
Показивање прстом на текст споразума - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
Стављајући резерве на декларацију ЕУ са самита ЕУ-Западни Балкан, Србија је јасно истакла шта су за њу црвене линије и пребацила лопту у двориште Брисела. Сада су пред евробирократама два пута: или да и даље заоштравају односе са Србијом мењајући Поглавље 35, или да се, из тактичких разлога повуку, јер Србија им је ипак потребна.
Овако некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић сумира оно што би могло да происходи из резерви које је премијер Србије Ана Брнабић уложила на завршну декларацију која је усвојена на самиту лидера ЕУ и држава Западног Балкана.
Подсећамо, у тексту резерве на декларацију наводи се да се Република Србија, посвећена процесу европских интеграција и преговорима, генерално, са резервама, усклађује са Декларацијом „Самит ЕУ-Западни Балкан, Брисел 13. децембар 2023.“ као политичком изјавом и правно необавезујућим документом.
За Србију су, како је наведено, црвене линије непризнавање Косова и Метохије и неприхватање јужне српске покрајине као члана Уједињених нација, такође и као члана у систему организација и агенција Уједињених нација.
Република Србија је у тексту јасно ставила до знања да Косово и Метохија остаје интегрални део Републике Србије у складу са Резолуцијом 1244 Уједињених нација.

Пребацивање лопте у Европу

Према Јовановићевим речима, након јасно постављених српских црвених линија, ЕУ ће морати да застане и да се преиспита. Ако би и даље инсистирала на ставу да Поглавље 35 у преговарачком процесу о приступању Србије Унији треба да буде измењено тако да у њега као обавезујући услов буде укључен и француско-немачки план, то би био корак са неизвесним последицама.
„На крају крајева, није ЕУ та која сама одлучује. Она ће морати да се консултује са Америком, која ће имати коначну реч. А Америци је такође стало да Србију, без обзира колико не успевају да је придобију за себе, задржи како-тако у својој дипломатској орбити. То је нешто што никако не престаје у односу Америке и Брисела према Србији. Зато ће, вероватно, да нијансирају притиске и да избегавају да они производе контраефекат“, сматра Јовановић.
У сваком случају, додаје наш саговорник, у односу на раније године, због глобалних разлога, маневарски простор Србије се повећава. Тако да Западу сада остају, како Јовановић каже, мини-притисци, видљиви и невидљиви.
Запад ће, након што је Србија јасно поставила црвене линије, морати да воде рачуна да са прљавом водом не избаце и дете, наглашава Јовановић.
„Њима је стало да остваре свој план да цео Балкан буде под њиховом контролом, а за то им је потребно да са Србијом одржавају какве-такве нормалне односе, да не претерују са вршењем притиска. Сигурно је да и за такво поступање има заговорника, нарочито са немачке стране, али они ће се пре одлучити за настављање притисака у деловима, да не би ризиковали да Србију отуђе од себе, што никако не желе јер би за њих то био пораз“, истиче Јовановић.

ЕУ третира Србију неравноправно

Поглавље 35 и иначе је било непријатно, а још непријатнијим европски званичници су покушали да га учине предлогом за његово проширење француско-немачким планом.
Ако би ЕУ наставила да тражи то што тражи од Србије како би наша земља постала чланица ЕУ, то је, каже Јовановић, немогућ услов. Прво, Србија се неће одрећи дела своје територије како би постала чланица Уније, а то показују и резерве које је Ана Брнабић ставила на декларацију. Друго, ЕУ већ одавно Србију третира као неравноправног партнера. Као међународна организација, она је у обавези да нове чланице прима под једнаким условима. Међутим, када је Србија у питању, она то не чини.
Због тога Јовановић и не сматра да ће Србија у, како каже, предвидивој будућности постати чланица ЕУ. Са друге стране, неравноправним третманом Србије ЕУ крши и међународно право.
„Они немају право да деградирају једне, а друге земље да фаворизују. То је супротно принципу међународног права да свака међународна организација која је отворена за нове чланове мора да их прима под истим условима, а никако под различитим условима за различите земље, тако да не видим да ће за Србију бити неког светлијег пута у ЕУ, тим пре што и сама Унија има своје унутрашње проблеме“, наводи Јовановић.
Самит ЕУ-Западни Балкан - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
СРБИЈА
Ана Брнабић уложила резерву на декларацију ЕУ - постављене јасне црвене линије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала