- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Видео архива страдања Срба - за будуће генерације и оне који желе да знају истину

© Фото : РТРСПројекат Фондације "Визуелни архив српског страдања"
Пројекат Фондације Визуелни архив српског страдања - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
Пратите нас
У Бањалуци је одржана промоција пројекта Фондације „Визуелни архив српског страдања“, где је приказан део потресних сведочења мајки, деце, супруга и родбине убијених Срба током ратова на простору бивше СФРЈ.
Директор Фондације „Визуелни архив српског страдања“ Денис Бојић за Спутњик каже да је ово само почетак пројекта који ће врло дуго трајати а који подразумева учешће свих особа који су или лично биле страдаоници рата, или су у питању њихови потомци или породице.

Мултимедијални запис о страдању Срба

„Погинуло је више од 50.000 Срба током ратова деведесетих и ми желимо да све наше жртве, почев од ратних војних инвалида, породица убијених војника, преживелих жртава НАТО бомбардовања, и уопште страдања Срба у тим ратовима почев од Словеније преко БиХ, Хрватске све до Косова и Метохије у форми исповести свих тих људи забележимо кроз видео форму, која ће бити део једне мултимедијалне платформе и која ће бити доступна свима на увид,“ објашњава Бојић.
Наш саговорник каже да је ово фактички најава овог пројекта који стартује са реализацијом после, како је рекао, дугих припрема са разним организацијама које се баве сличном темом.
„Тек када смо оперативно формирали и дефинисали све што је било потребно за идејну операцију плана, уз подршку и покровитељство председника Републике Српске Милорада Додика, ми смо кренули. Данас смо представили план рада, јер ради се о пројекту који ће трајати следећих пет до 10 година, а треба снимити сведочанства око 40 хиљада људи који су или сами страдалници или су сведоци страдања Срба,“ објашњава наш саговорник.
Бојић овоме додаје да би тиме првенствено српски народ, али и цело човечанство кроз исповести из првог лица која ће бити обједињена у мултимедијалној платформи, били информисани о обиму и размерама страдања српског народа на просторима бивше Југославије.

За будуће генерације и истину

„Пројекат је првенствено окренут ка генерацијама српског народа које долазе да кроз једну овакву мултимедијалну платформу чија је суштина база података страдања српског народа буду упознати са истином о ономе што се дешавало, и да сазнању о народу коме припадају приђу на историјски начин и уз нешто што је суштина и емоција. Наравно, платформа ће бити доступна и свима онима и у међународној заједници и појединцима који желе да чују истину о српском страдању“, каже Бојић.
Промоцији је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик који је указао да су страдали и други народи на простору бивше Југославије, али да су Срби највећи страдалници.
У обраћању на промоцији овог пројекта, Бојић је истакао да циљ ове фондације да се први пут након ратних дешавања српско страдање географски обједини, те да буде створена јединствена дигитална база о страдању Срба у Љубљани, Загребу, Вуковару, Книну, Сарајеву, Мркоњић Граду, Мостару, Приштини, Призрену, Кравици, Броду, те бројним другим местима широм некадашње Југославије.

Бол која не може да стане

Велику пажњу изазвале су речи Зоре Вуковић, мајке погинулог борца Војске Републике Српске, која је истакла да не смеју бити заборављени хероји који су дали живот за слободу српског народа и одбрану Републике Српске, као и обраћање Олге Божанић са Космета којој је зверски убијено 15 чланова породице. Божанићева је рекла да и данас осећа неизмерну бол, тугу и патњу за својим најмилијим, као и да је те 1998. године за њу живот стао.
Промоцији пројекта присуствовали су и министри у Влади Српске, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, генерална директорка Радио телевизије Републике Српске Дијана Миланковић, те представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације Републике Српске, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и званице из јавног живота.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2023
РЕГИОН
Додик: Не прихватамо унитарну и централизовану БиХ и не желимо да испуњавамо западне жеље /видео/
Лидери земаља-чланица НАТО-а на самиту у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2023
СРБИЈА
Велика сметња да НАТО подигне нову гвоздену завесу на Балкану су – Срби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала