- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сумњиво и политизовано: Захарова о почетку преговора о чланству Украјине у ЕУ

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2023
Пратите нас
Одлука земаља Европске уније о преговорима о чланству Украјине и Молдавије у ЕУ је сумњива и политизована, јер су земље у супротности са критеријумима Европске уније, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, коментаришући закључке самита ЕУ.
„Апсурдно је када се манипулацијама, у одсуству одређених шефова држава и влада за столом, доносе с правне тачке гледишта сумњиве и очигледно политизоване одлуке о почетку прелиминарних преговора са Украином и Молдавијом, које не само да су нерелевантне државе, већ које су директно у супротности са елементарним критеријумима ЕУ“, рекла је Захарова.
Додала је да је апсурдна одлука земаља ЕУ о усаглашавању новог пакета санкција против Русије, који ће, како је рекла, као и сви претходни, нанети већу штету Европској унији.
Раније су лидери земаља ЕУ донели су одлуку да покрену преговоре о чланству Украјине и Молдавије, а статус земље кандидата су доделили Грузији. Извор из Брисела је саопштио да је мађарски лидер „привремено напустио салу где је одржавано гласање“.
Орбан је касније рекао да Мађарска није променила свој став и да неће делити „ту лошу одлуку“ са другим земљама. Како је истакао, сада Будимпешта ништа не губи, а у будућности може још 75 пута стопирати пријем Украјине у ЕУ.
Притом, Мађарска је блокирала пакет макрофинансијске помоћи Кијеву у вредности од 50 милијарди долара за период 2024-2027. године.
Украјина - ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
СВЕТ
Чланство Украјине донело би рат у ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала