- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Сваки трећи радник у Европи нема основне дигиталне вештине

CC0 / Pixabay / канцеларија
канцеларија - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2023
Пратите нас
Тренутно више од три четвртине компанија у Европској унији сматра да им је тешко да пронађу раднике који имају вештине потребне за одређени посао, док само 37 одсто одраслих редовно иде на обуку.
Према Индексу дигиталне економије и друштва, четири од 10 одраслих и свака трећа особа која ради у Европи нема основне дигиталне вештине.
Жене нису довољно заступљене у технолошким професијама, где је од пет специјалиста за информатичку технологију само једна жена и од троје дипломаца у науци, технологији и математици такође једна жена.
У циљу побољшања нивоа вештина на нивоу ЕУ још 2021. уведени су индивидуални налози за учење и микрокреденцијали налози. Индивидуални налог за учење је лична виртуелна карта вештина, успостављена од стране националних власти за сваку радно способну особу. Ово укључује запослене, самозапослене, раднике на атипичним пословима, као и незапослене, пише „Политика“.
Као део предлога, националне власти ће обезбедити адекватну годишњу понуду појединачних обука за ове налоге, са већим бројем за оне којима је обука најпотребнија. Ово ће људима омогућити да искористе дужу или скупљу обуку или да унапреде своје вештине како би одговорили на потребе за вештинама на тржишту рада.
Такозвани микрокреденцијали потврђују исход учења након завршеног кратког курса или обуке. Могу да подрже циљану, флексибилну преквалификацију и доквалификацију како би се задовољиле потребе друштва и тржишта рада.
Они се могу користити као мера подршке за активацију и инклузију на тржишту рада: за свакога су, без обзира на године, запосленост или ниво образовања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала