- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Суд: Одлука о притвору шесторици бивших припадника Војске Републике Српске у законском року

© AP Photo / Kemal SofticПолиција БиХ
Полиција БиХ - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2023
Пратите нас
У Суду БиХ данас је одржано рочиште о предлогу о одређивању притвора шесторици бивших припадника Војске Републике Српске који су ухапшени у Зворнику под оптужбом за злочин у Ораховцу код Сребренице 13. и 14. јула 1995. године.
С. М. који је ухапшен по командној одговорности, притвор је одређен јуче, док је данашње рочиште одржано за осталу шесторицу. О предлогу Тужилаштва БиХ за одређивање притвора и мера забране суд ће се изјаснити у законском року, саопштио је поступајући судија Зоран Божић.
Тужилац је остао при наводима из предлога за одређивање притвора с обзиром на то да је истрага у завршној фази, и да, како тврди, постоји опасност од бекства осумњичених, због чега, Тужилаштво сматра, да имају интерес да контактирају са осумњиченима и са саучесницима, преноси Срна.
Међутим, одбрана одбацује наводе Тужилаштва БиХ, истичући да нема формалног основа за прихватање предлога о подређивању притвора. Одбрана истиче да је захтев тужилаштва произвољан, паушалан и да не садржи релевантне чињенице, због чега, тврде, нема основа да њиховим клијентима притвор буде одређен.
Додатно, наводе о потенцијалном бекству ухапшених, одбрана је одбацила истичући да се догађај за који су окривљени догодио пре 20 година, те да су њихови клијенти имали могућност да већ напусте територију БиХ.
Припадници СИПА ухапсили су јуче ова лица којима је на терет стављен наводни геноцид повезан са кривичним делима индивидуална, командна одговорност и помагање, дефинисана Кривичним законом БиХ, пренео је Танјуг.
Из градске Борачке организације Зворника у петак су реаговали на ово хапшење истичући да је реч о некадашњим припадницима Војске Републике Српске који су у Одбрамбено-отаџбинском рату "само бранили српску нејач".
Тим поводом за данас су планирали седницу Председништва ове организације на којој би требало да одлуче шта ће даље бити предузето.
Срна сазнаје да је међу ухапшенима и бивши председник Борачке организације града Зворника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала