Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Албански лобиста опет у акцији – британска политичарка покушава да избрише грехе Приштине

© Фото : YouTube/CaabuАлиша Кернс
Алиша Кернс - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2023
Пратите нас
Циљ писма британске политичарке и албанског лобисте Алише Кернс шефу ЕУ дипломатије јесте да се Приштину укину казнене мере, да се Приштина опере од свега што се дешавало на КиМ у последње време а да кривица остане на Србима, мишљења је др Александар Лукић.
Алиша Кeрнс, прeдсeдница Комитeта за спољнe пословe парламента Вeликe Британијe, уз још нeколико политичара из Европe упутила је писмо високом прeдставнику ЕУ за спољну политику и бeзбeдност Жозепу Борeљу и спeцијалном изасланику ЕУ за дијалог Бeограда и Приштинe Мирославу Лајчаку са молбом да укину санкцијe Косову.

Нико не пита зашто су мере Приштини уведене

На ово писмо реаговао је и такозвани амбасадор Косова у Великој Британији Иљир Капити. Он се захвалио Алиши Кернс што је преузела вођство у, како је рекао, овој важној ствари.
Професор др Александар Лукић са Института за политичке студије иронично каже да је дотична госпођа позната по својим правдољубивим изјавама.
„Нема ту много простора за коментар, јер прво треба поставити питање и присетити се зашто су те мере Приштини уведене. Шта је то привремена приштинска власт била згрешила када је Европа одлучила да јој уведе неку врсту минорних санкција,“ пита Лукић.
С друге стране, Лукић примећује да Приштина није ништа урадила да би се те мере укинуле те стога и не види неки разлог да оне буду укинуте, а посебно не види разлог да се за то залаже британска политичарка.
„Терор на северу Косова и Метохије је и даље присутан тако да нема никаквог разлога да се те мере укидају иако и оне саме немају неки велики значај, те и ако би биле укинуте не би се много тога променило као што се није променило ни када су уведене“, напомиње саговорник Спутњика.

Покушај да се „опере“ Приштина

Другим речима, мере нису спречиле терор над Србима на КиМ, односно на северу Косова а приштински политичари су наставили да се понашају као да мере и нису на снази, односно наставили су да путују и да се састају са другим политичким субјектима и да воде политику какву су водили и до тада.
„Дакле, ја то видим само као још једну игру западне стране која покушава да и формално скине одговорност за било шта што се дешавало на КиМ са Приштине и да једини кривци остану – Срби,“ закључује Лукић.
Алиши Кернс подршку је дало и више колега из других земаља, прeдставници парламентарних комитeта за спољнe пословe Нeмачкe - Мајкл Рот, Ирскe - Чарлс Фланаган, Чeшкe - Павeл Фишeр, као и прeдставници Естонијe, Лeтонијe, Литванијe, Бeлгијe, Хрватскe, Данскe и Бугарскe.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала