- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: После распада СССР-а Запад желео да уништи и Русију

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2023
Пратите нас
После распада СССР-а Запад је хтео да уништи Русију, изјавио је председник Русије Владимир Путин и додао да је почетком 2000-их година имао наивну представу о томе како се Запад односи према Русији.
„Био сам наиван. Рећи ћу вам потпуно искрено, када се осврнем уназад, упркос чињеници да сам скоро 20 година радио у органима безбедности и спољној обавештајној служби Совјетског Савеза, упркос чињеници да сам касније био заменик градоначелника Санкт Петербурга, директор ФСБ, секретар Савета безбедности, па чак и председник Владе у почетној фази, још увек сам имао наивну представу да цео свет, а пре свега… такозвани цивилизовани свет схвата шта се десило са Русијом. Да је она постала потпуно друга земља, да више нема идеолошке конфронтације, што значи да нема основа за конфронтацију“, рекао је Путин за телевизију „Русија 1“.
Путин је истакао да је видео негативне кораке у политици западних земаља према Русији, посебно да је очигледна била подршка сепаратизму и тероризму на територији Русије.
„Али сам ја, у својој наивности, веровао да је то једноставно инерција размишљања и деловања – навикли су да се боре против СССР-а и настављају“, објаснио је Путин.
Међутим, реалност је била потпуно другачија, оценио је руски лидер.

„Реалност је била таква, касније сам се потпуно уверио у то, да су после распада Совјетског Савеза (на Западу) мислили да треба да буду стрпљиви и униште и Русију“, истакао је Путин.

Тако велика земља, са прилично великим становништвом, Западу није била потребна, објаснио је он.
„Боље је да се, сматрао је познати амерички политичар (Збигњев) Бжежински, (Русија) подели на пет делова и ти делови посебно потчине и искористе ресурси. Полазећи од тога да сви одвојено неће имати независну тежину, независан глас и неће бранити своје националне интересе, како то чини уједињена руска држава. Тек касније сам то схватио. А првобитни приступ је био прилично наиван“, закључио је Путин.
Посета руског председника Уједињеним Арапским Емиратима - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2023
РУСИЈА
Путин излази на председничке изборе као независни кандидат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала