- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Северна Кореја испалила неидентификовани тип балистичке ракете

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceЛансирање ракете у Северној Кореји, архивска фотографија
Лансирање ракете у Северној Кореји, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2023
Пратите нас
Северна Кореја испалила је данас неидентификовани тип балистичке ракете, саопштиле су јапанска обалска гарда и јужнокорејска војска.
Војска Јужне Кореје саопштила је да је испаљена краткодометна ракета ка Источном мору на 12. годишњицу смрти покојног лидера те земље Ким Џонг Ила.
Јужнокорејски генералштаб је навео да је ракета лансирана из Пјонгјанга или његове околине и да је прелетела 570 километара пре него што је пала у море.
Раније овог месеца, званичници у Сеулу и Токију упозорили су да се нуклеарно наоружана Северна Кореја спремала за тестирање пројектила, укључујући и једне од њених интерконтиненталних балистичких ракета најдужег домета, преноси Ројтерс.
Све активности у вези са балистичким ракетама Северне Кореје су забрањене резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација, иако их Пјонгјанг брани као своје суверено право на самоодбрану.
Вашингтон је у суботу упозорио Северну Кореју да би сваки евентуални нуклеарни напад против те земље или њених савезника, укључујући Јужну Кореју, био неприхватљив и да ће резултирати окончањем режима севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Северна Кореја после лансирања ракете осуђује САД и Јужну Кореју за подизања тензија

Министарство одбране Северне Кореје осудило је, како каже, непромишљени војни потез насилника у Сједињеним Америчким Државама и Јужној Кореји, непосредно након што је Сеул известио да је Пјонгјанг лансирао неидентификовани тип балистичке ракете, преноси Ројтерс.
Министарство одбране Северне Кореје означила је долазак америчке подморнице на нуклеарни погон „УСС Мисури“ у Јужну Кореју као најновији доказ да Вашингтон размишља о нуклеарном рату, наводи се у саопштењу ресора, које је пренела државна новинска агенција КЦНА.

Јужна Кореја и САД спремају заједничку нуклеарну стратегију

Јужна Кореја и САД сагласиле су се да средином следеће године заврше нацрт смерница за заједничку нуклеарну стратегију, рекао је јуче први заменик саветника за националну безбедност Јужне Кореје Ким Тае Хјо после разговора у Вашингтону.
Ким је рекао да ће смернице обухватити низ питања у вези са дељењем поверљивих информација, успостављање релевантног система безбедности и формулисање процедуре консултација у вези са нуклеарном кризом, као и планове за смањење ризика.
Додатно, САД и Јужна Кореја планирају да изграде проширени нуклеарни систем одвраћања до јуна следеће године, рекао је Ким.
Северна Кореја је испалила више од 100 пројектила у пробама од почетка 2022. године, пише АП и подсећа да је Пјонгјанг прошлог месеца лансирао свој први војни извиђачки сателит.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала