- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелски војници у Хамасовом тунелу  - Sputnik Србија

УЖИВО Откривен највећи тунел Хамаса; УН: Од почетка сукоба убијено 50 новинара и медијских радника

Пратите нас
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао у 72. дан. Хамас је саопштио да неће пристати на договор о ослобађању талаца ако не престане "израелска агресија" на Појас Газе. Израелске снаге објавиле да су током протеклог дана погодиле око 200 локација Хамаса у Гази, као и да су у недељу пре подне извршиле напад на локацију Хезболаха у јужном Либану.
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху прочитао је на седници владе писмо чланова породица погинулих војника којим су, како је рекао, позвали његов кабинет да настави борбу против Хамаса у Појасу Газе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:13 17.12.2023
У израелским нападима на камп Џабалија убијено 90 Палестинаца
У израелским нападима на избеглички камп Џабалија у северној Гази убијено је 90 Палестинаца, саопштило је министарство здравља у Гази.
На видео-снимцима објављеним на интернету на којима је приказано оно што је наводно последица најновијег израелског напада, виде се Палестинци како копају по рушевинама рукама и лопатама у потрази та преживелима, преноси Би-Би-Си.
Након једног од израелских напада на овај камп прошлог месеца, УН канцеларија за људска права саопштила је да постоји озбиљна забринутост да се ради о несразмерним нападима који би могли бити ратни злочини.
22:20 17.12.2023
СЗО: Ситуација у болници Ел Шифа у Гази личи на крвопролиће
Након посете тима Уједињених нација болници Ел Шифа у Гази ради испоруке залихе лекова и хируршког прибора, тај тим је рекао да стање одељења хитне помоћи у главној здравственој установи ове енклаве личи на крвопролиће, саопштено је данас из Светске здравствене организације (СЗО).
СЗО је саопштила да се у болници налазе стотине рањених пацијената и да нови пристижу сваког минута, као и да се њихове повреде зашивају на поду хитне помоћи, готово без икаквог анестетика, преноси Ројтерс.
Светска здравствена организација је у саопштењу додала да десетине хиљада људи користи Ел Шифу као склониште, као и да је болница суочена са недостатком воде за пиће и хране.
Израелске снаге су претходно окупирале болницу уз тврдњу да су је користили припадници Хамаса, док је здравствена организација у Гази саопштила да је од почетка напада Израела на ту енклаву повређено више од 50.000 Палестинаца, од којих је 19.000 убијено.
Палестинско министарство здравља такође захтева истрагу о болници Камал Адван, у коју су израелске снаге наводно упале, испитале запослене када је неколико њих задобило повреде, након чега су натерале стотине расељених особа да напусте болницу.
Израел тврди да је ова болница била контролно упориште Хамаса и ИДФ је објавио снимке оружја које су борци Хамаса наводно оставили у Камал Адвану.
21:24 17.12.2023
Израел тврди да је заробио више од 1.000 људи у сукобу у Гази
Израелске снаге заробиле су више од 1.000 људи у рату против Хамаса, рекао је данас начелних Генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Херци Халев.
„Добијамо много обавештајних податка од заробљеника, којих имамо преко 1.000“, саопштио је Халев у видеу који је објавио ИДФ.
20:27 17.12.2023
Званичник Хамаса: Разговори о таоцима кад се израелска војска повуче из Газе
Високи званичник Хамаса Халил ел Хаја рекао је вечерас да ће Хамас наставити разговоре о пуштању талаца након што Израел престане с војним операцијама и повуче своје снаге из Појаса Газе.
„Желимо потпуни крај агресије, повлачење израелских снага из Појаса Газе, тек онда ћемо причати о таоцима“, рекао је он за „Ал Џазиру“.
Ал Хаја је рекао да је сада важно да се заустави агресија и овај сулуди рат. Он је, такође, рекао да 100 камиона са хуманитарном помоћи нису довољни за становништво у Појасу Газе, пренео је Танјуг.
„Потребно је неколико стотина камиона помоћи дневно. Хамас се нада да ће 500 камиона дневно пристизати након отварања прелаза Керем Шалом. Арапске и исламске земље могу да натерају Израел да испоруче помоћ енлкави“, рекао је он, додајући да је покрет отпора у Гази довољно јак да настави борбе данима, недељама, месецима.
Израелски војници - Sputnik Србија
20:25 17.12.2023
Египатски извори: Израел и Хамас отворени за прекид ватре, али неслагања остају
Израел и Хамас отворени су за обнову прекида ватре и ослобађање талаца, иако се још не слажу око тога како би то било спроведено, рекла су данас два египатска безбедносна извора.
Хамас инсистира да листу талаца који ће бити ослобођени једнострано састави и тражи да се израелске снаге повуку иза унапред одређених линија, рекли су извори Ројтерсу.
С друге стране, Израел се сложио да Хамас састави листу талаца, али је, тврди извор, тражио временски оквир и да види листу како би одредио време и трајање прекида ватре.
Извори наводе и да Израел одбија да се повуче и тако испуни други захтев Хамаса.
20:22 17.12.2023
Израел објавио слике знакова које су оставила три убијена таоца
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су данас слике знакова које су оставила три таоца пре него што су их грешком убиле израелске трупе у Шеџаји у Гази.
Натписи "СОС" и "Упомоћ, три таоца" били су исписани на тканини, а таоци су за писање користили остатке хране, преноси Тајмс оф Израел.
Зграда на којој су се налазили натписи, које је ИДФ открио у среду, првобитно је одбачена као потенцијална Хамасова замка.
ИДФ је саопштио да су, према сазнањима иницијалне истраге, три мушкарца боравила у тој згради неко време, након што су побегли из заробљеништва Хамаса или су их отмичари напустили, као и да војска истражује остале три зграде у којима су таоци потенцијално боравили.
Јотам Хаим, Самак Талалка и Алон Лулу Шамриц су у петак пришли војницима ИДФ без мајице, носећи белу заставу, али су упркос томе погрешно идентификовани као претња, и убијени из ватреног оружја.
19:19 17.12.2023
Агенција УН: 45.000 трудница и 68.000 дојиља у Гази нема довољно хране
Агенција Уједињених нација за сексуално и репродуктивно здравље (УНФПА) саопштила је да 45.000 трудница и 68.000 дојиља у Појасу Газе нема довољно хране.
„То их ставља у повећан ризик од анемије, прееклампсије, крварења и смрти, а њихов плод доводи у ризик од ниске порођајне тежине, па и смрти“, наводи се у саопштењу ове организације на Инстаграму*.
Ограничен приступ одговарајућој пренаталној и постнаталној нези повећава, како се додаје, хитност помоћи.
„Очајнички нам је неопходно хуманитарно примирје сада, како бисмо доставили храну и осталу помоћ свим становницима Појаса Газе којима је то потребно“, додали су из УНФПА, пренео је Танјуг.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
18:55 17.12.2023
Помоћ први пут стиже у Појас Газе преко израелског прелаза Керем Шалом
Израелски прелаз Керем Шалом данас је отворен за камионе помоћи за Појас Газе први пут од почетка сукоба 7. октобра, са циљем да буде удвостручена количина лекова и хране која стиже у ту палестинску енклаву.
Тај прелаз, који се налази на тромеђи Израела, Појаса Газе и Египта, једна је од главних транзитних тачака за улазак и излазак робе из Појаса Газе и омогућава бржи транзит у односу на прелаз Рафа. Израел је одобрио пролаз помоћи кроз Керем Шалом претходне недеље, пренео је Ројтерс.
18:51 17.12.2023
Папа Фрања: Израел користи тактике тероризма
Папа Фрања поновио је данас да Израел користи тактике тероризма у Гази и осудио страдање две хришћанке које су убиле израелске снаге у цркви у Гази.

„Ненаоружани цивили мета су бомбардовања и пуцњаве. И ово се догодило чак и унутар светог породичног комплекса, где нема терориста, већ су ту породице, деца, људи који су болесни или инвалиди и часне сестре“, истакао је папа Фрања, пренео је Ројтерс.

Он је додао да су и манастир у којем су страдале хришћанке, а који је основала мајка Тереза, оштетили израелски тенкови.
„Неки би рекли 'То је рат. То је тероризам'. Да, јесте рат. То јесте тероризам“, рекао је папа у свом недељном обраћању.
Латинска патријаршија у Јерусалиму саопштила је да је снајпериста из Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у суботу убио две жене које је папа идентификовао као Нахиду Халил Антон и њену ћерку Самар, док су ишле до манастира монахиња у комплексу парохије Свете породице. У саопштењу се наводи да је још седам људи рањено док су покушавали да заштите друге.
Портпарол израелског министарства иностраних послова изјавио је да се напад у манастиру још увек истражује.
Папа Фрања - Sputnik Србија
18:26 17.12.2023
Палестинци у Гази користе еСИМ картице да заобиђу прекид комуникација
Палестинци у Појасу Газе користе електронске СИМ картице како би надоместили прекид комуникације, захваљујући кампањи на плаформи Икс, под називом #ConnectingGaza, коју је покренула египатска активисткиња Мирни ел Хелбави, пише Гардијан.
До данас, Ел Хелбавијева и њена група од 11 запослених, „Конектинг Хјуманити“ са седиштем у Каиру, тврде да су повезали више од 50.000 Палестинаца путем донираних еСИМ картица.
Ел Хелбавијева је путем твитова замолила своје пратиоце да купе еСИМ-ове преко телефонских провајдера у својој земљи, и да јој потом пошаљу кју-ар код. Након тога, Ел Хелбавијева би их активирала и даље слала становницима у Гази, а када се један Палестинац повеже, он даље шири везу.
Е-СИМ представља софтверску верзију уметљивог чипа, који се користи за повезивање телефона са мобилним мрежама и интернетом. У нормалним условима еСИМ-ови трају између пет и 90 дана, али је њихов животни век знатно краћи у Гази, пренео је Танјуг.
17:37 17.12.2023
17:37 17.12.2023
Званичник Палестинске самоуправе: Хамас мора да размотри своју политику после рата
Хамас заједно с другим групама у Појасу Газе након рата мора да доведе у питање своју политику која није успела да постигне слободу за народ у Појасу Газе, изјавио је Хусеин ел Шеик, високи званичник Палестинске самоуправе (ПА).
„Није прихватљиво да Хамас верује да је њихов метод и приступ у вођењу сукоба с Израелом био идеалан и најбољи. После овог убијања и свега што се дешава, зар не вреди озбиљно, поштено и одговорно проценити како штитимо наш народ и циљ? Зар није вредно разговарати о томе како управљати овим сукобом са израелском окупацијом?“, рекао је Ел Шеик за Ројтерс.
Званичник Хамаса Сами Абу Зухри тврди да је Ел Шеик на страни израелске окупације и да није изненађујуће да напада палестински отпор, преноси Танјуг писање Ројтерса.
Ел Шеик је изразито непопуларан међу Палестинцима због своје наводне повезаности с Израелом и према анкетама има само три одсто подршке становништва, пише „Ал Џазира“.
17:33 17.12.2023
Обновљене комуникационе мреже у деловима Појаса Газе
Комуникације се постепено враћају у централне и јужне делове Појаса Газе, саопштили су данас палестински оператери „Палтел“ и „Џавал“.
„Наши тимови на терену су успели, уз помоћ релевантних међународних тела, да поправе главна оштећења након упорних покушаја у претходна два дана“, наводи се у заједничком саопштењу два оператера, пренео је Ројтерс.
Телекомуникационе мреже и интернет биле су ван функције у Појасу Газе од 14. децембра.
17:19 17.12.2023
ИДФ: Откривен највећи тунел Хамаса дуг четири километара и дубок 50 метара
Израелска војска саопштила је данас да је стотинак метара јужно од граничног прелаза Ерез, са Појасом Газе, открила највећи до сада, бетонски и гвожђем опасан тунел, пројектован за, како тврде, превоз већег броја Хамасових бораца из Газе до границе.
„Био је то највећи тунел који смо пронашли у Гази... чија је намена била да нападне (Ерез) прелаз“, рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага, контраадмирал Данијел Хагари, али није прецизирао да ли је Хамас тај тунел користио за напад на Израел 7. октобра.
Војска је новинарима показала улаз у тунел скривен у пешчаној дини, за који тврде да представља водећи пројекат Хамаса.
„Милиони долара су уложени у овај тунел. Биле су потребне године за његову изградњу...Возила би могла да прођу кроз њега“, додао је Хагари.
Хагари је проценио на четири километра целокупну дужину тунела који се спушта до 50 метара у дубину, висина и ширина му је три метра, што је како каже, довољно да се дође до северног града Газе. Додатно, Хагари је новинарима показао и видео-снимак Мохамеда Синвара, брата вође Хамаса, Јахје Синвара како седи на сувозачевом месту у возилу, за које тврди да се кретао ка тунелу.
Досадашњи подземни пролази које су израелске снаге показивале медијима били су уски и ниски, тако да је кроз њих могло да се прође само пешице, пише Ројтерс.
Израелска војска је раније данас саопштила да су њени припадници испод дечјег креветића у једној кући у Џабалији, на северу Газе, пронашли улаз у још један тунел Хамаса.
16:55 17.12.2023
УН: Невиђено велики број убијених новинара и медијских радника у Појасу Газе
Канцеларија УН за људска права (ОХЦХР) саопштила је данас да је узнемирена до сада невиђеним бројем убијених новинара и медијских радника у Појасу Газе од 7. октобра.
Из ОХЦХР је потврђено убиство 50 новинара и медијских радника од почетка сукоба Израела и палестинске групе Хамас, што је око шест одсто оних који су регистровани у Новинском синдикату Газе, преноси „Ал Џазира“.
Према подацима Међународне федерације новинара, у Појасу Газе је 73 одсто од укупног броја новинара и медијских радника који су до сада убијени у целом свету ове године.
„Новинари и медијски радници, користећи различите алате, укључујући друштвене медије, информисали су свет у реалном времену о ужасима које цивили у Гази трпе. Њихова посвећеност заслужује признање. Али једна по једна, ове очи бивају затворене“, наводи се у саопштењу канцеларије УН, пренео је Танјуг.
16:50 17.12.2023
16:37 17.12.2023
Канцеларија УН за људска права представила извештаје о отмици и злостављању више хиљада Палестинаца из Појаса Газе
Канцеларија Уједињених нација за људска права (ОХЦХР) саопштила је да је добила извештаје о томе да су израелски војници на северу Појаса Газе притворили на хиљаде Палестинаца, укључујући 140 жена и девојака, као и да су ти људи жртве злостављања.
ОХЦХР је навела да је већина Палестинаца ухапшена док су покушавали да се евакуишу на југ Појаса Газе или током операција које је израелска војска спроводила у палестинским домовима, болницама, школама и другим местима уточишта. Истиче се да су међу приведенима и деца од 12 година, као и људи од 70 година.
Извештаји указују на то да су многи од притворених били подвргнути озбиљном злостављању, а у појединим случајевима и мучењу, наводи ОХЦХР, пренела је „Ал Џазира“.
ОХЦХР напомиње да је израелска војска убијала цивиле, укључујући и очигледна погубљења без судске одлуке, у склоништима на северу Појаса Газе, а посебно у школама, пренео је Танјуг.
16:06 17.12.2023
Још једна размена ватре дуж израелско-либанске границе
Дуж израелско-либанске границе данас је дошло до још једне размене ватре, након што су борци Хезболаха извели неколико напада на израелске снаге.
Та милитантна организација је саопштила да је гађала израелске снаге на рубовима Ханите, кибуца на северу Израела у близини границе и да у нападу има жртава, пренела је Ал Џазира.
Хезболах тврди да је извршен и други напад на испоставу у којој су били израелски војници, за који је, такође, навео да је резултирао жртвама.
Израелска војска је саопштила да реагује и погађа инфраструктуру Хезболаха у Либану.
Окршаји дуж израелско-либанске границе трају од почетка рата и у њима је погинуло скоро 100 бораца Хезболаха и најмање 15 цивила, пренео је Танјуг.
До сада су размене ватре, углавном, биле ограничене на подручја дуж границе и војне испоставе.
15:31 17.12.2023
Дуж израелско-либанске границе још једна размена ватре
Дуж израелско-либанске границе данас је дошло до још једне размене ватре, након што су борци Хезболаха извели неколико напада на израелске снаге.
Та органозација је саопштила да је гађала израелске снаге на рубовима Ханите, кибуца на северу Израела у близини границе и да у нападу има жртава, пренела је Ал Џазира. Хезболах тврди да је извршен и други напад на испоставу у којој су били израелски војници, за који је, такође, навео да је резултирао жртвама. Израелска војска је саопштила да реагује и погађа инфраструктуру Хезболаха у Либану.
Окршаји дуж израелско-либанске границе трају од почетка рата и у њима је погинуло скоро 100 бораца Хезболаха и најмање 15 цивила.
До сада су размене ватре, углавном, биле ограничене на подручја дуж границе и војне испоставе.
14:56 17.12.2023
Остин следеће недеље у Израелу о новој фази борбе против Хамаса
Амерички министар одбране Лојд Остин посетиће Израел и две земље Персијског залива ове недеље, наводи "Њујорк тајмс".
Званичници администрације председника САД Џозефа Бајдена подстичу Израел да прекине своју велику копнену и ваздушну кампању у Појасу Газе у року од неколико недеља и пређе на циљану фазу рата против Хамаса, пише лист.
Остин ће се састати са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом и израелским министром одбране Јоавом Галантом како би детаљно разговарали о томе када и како ће израелске снаге спровести нову фазу за коју амерички званичници предвиђају да ће укључити мање групе елитних снага које би улазиле и излазиле из популационих центара у Гази, изводећи прецизније мисије вођене обавештајним подацима за проналажење и убијање вођа Хамаса, спасавање талаца и уништавање тунела, рекли су амерички званичници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала