Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Прва Вучићева порука после победе на изборима

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је пред Србијом тежак период и преговори са Приштином, али да ће Србија увек чувати КиМ као део своје територије.
"Биће тежак период пред нама и мораћемо да разговарамо и да наставимо наш европски пут. И биће тешких преговора и нелаких уступака и са Приштином, али ћемо увек чувати Косово и Метохију као део територије Србије", рекао је Вучић на другој конференцији за медије у изборном штабу листе "Србија не сме да стане".
Председник је додао да ма ко победи у Београду најважније је у овом тренутку ујединити људе и земљу.
"За нас важно да покушамо да ујединимо народ, да ујединимо људе, ко год буде владао у Београду, како би ти људи знали да желимо Србији добро", рекао је Вучић
Председник је истакао да су резултати СНС на овим изборима други најбољи резултат у историји и то остварен после 11 година на власти.
"Ја морам да кажем да сам бескрајно срећан и бескрајно захвалан свим колегама и пријатељима, свим дивним људима који су се борили у овој кампањи. Свима који су издржали тежак терет, а свакога дана су били на терену. Суочавали се са бесмислицама и ноторним неистинама", рекао је Вучић.
Додао је да се данас насмејао јер су поједини медији његове комшије прогласили за кумове.
"Каже први пут са кумом на гласање, а оно моје комшије. Сад му људи говоре да ја не знам ко су моје комшије. То су са шестог спрата комшије из моје зграде. Нема лажи којима се нису служили током ове кампање", рекао је председник.
Он је додао да су га посебно заболеле лажи које су биле усмерене и упућиване људима пореклом из Републике Српске.
"То је нешто што је застрашујуће. Ту скоро да никакве промене у стварном броју гласова нема. Нити то суштински одлучује, али је симболично веома важно. А они су дочекали прилику да ни због чега нападају људе. Због лажног бирачког места. Због бирачког места које су сами измислили", рекао је Вучић.

СНС ће имати апсолутну већину и више од 127 мандата

Вучић је рекао да је листа "Србија не сме да стане" на републичком нивоу без гласова са КиМ освојила 46,5 одсто гласова, на основу 76 одсто пребројаних гласова и више од 127 мандата.
Од гласача са КиМ та листа је освојила 74,2 одсто гласова, а листа "Србија против насиља" тек нешто више од пет одсто.
Он је на конференцији за медије рекао да су успеху допринели озбиљност и одговорност, али и додао да ни тих пет одсто гласова грађана са КиМ не сме да се потцени јер су, рекао је, то гласови озбиљних људи који су дали некоме своје поверење.
"Што се тиче Србије на основу узорка од 76 одсто пребројаних гласова, могуће да се промени за плус минус један одсто. Код великих, код малих од 0,1 до 0,2", рекао је Вучић.
Како је прецизирао, на републичком нивоу, без гласова са КиМ, "Србија не сме да стане на 46,5 одсто гласова, Србија против насиља 23,5 што је дупло мање, без КиМ.
"СПС има 6,5 одсто, НАДА 4,9, Несториовић 4,7, СВМ 1,9, а претпостављам да је могуће да падну са шест на пет мандата. СНС ће имати више од 127 мандата, резултат избора имаће апсолутну већину", рекао је Вучић.

Два фактора одлучују о власти у Београду, Шапић ће бити градоначелник

Вучић је рекао вечерас да је на изборима за одборнике у скупштини града Београда листа ''Београд не сме да стане'' освојила 38,5 одсто, док је листа ''Србија против насиља'' освојила 35 одсто гласова.
Он је истакао да је на трећем месту коалиција ''Нада'' са освојених шест одсто, на четвртом месту коалиција око СПС са освојених 5,4 одсто, док је коалиција ''Ми - глас из народа'' освојила 5,1 одсто и на петом је месту.
''Још се не зна ко ће формирати власт у Београду, али мислим да ће градоначелник бити Александар Шапић, али очигледно је да то зависи од два фактора. Прво морамо видети са киме ће Бранимир Несторовић формирати већину, јер тренутно има шест мандата, и ако буде ишао са нама имаће 59 мандата, док ако буде ишао са другима имаће 57 мандата, дакле од њега зависи'', рекао је Вучић.
Као други фактор навео је резултат коалиције Српске странке заветници и Српског покрета Двери.
''Према овом узорку они су на 2,8 осто, и имају шансу да пређу цензус и то може бити фактор. Народна странка такође има нешто бољи резултат, али то је недовољно за улазак у градски парламент'', рекао је Вучић.
Славље у изборном штабу СНС - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2023
СРБИЈА
Апсолутна већина у републици и покрајини, победа напредњака и у Београду /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала