- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британски медији о руском „авангарду“: Довољно је 30 минута да погоди било коју тачку на Земљи

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "авангард"
Ракетни систем авангард  - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Запад нема чиме да се супротстави руском ракетном систему „авангард“ који може да погоди много циљева широм света за пола сата, пише британски „Мирор“.
„То је једино оружје те врсте на свету, а (председник Русије Владимир) Путин каже да Запад нема средстава да га заустави“, наводи се у чланку.
Портал подсећа да ракете „авангард“ достижу своје циљеве брзином која је 27 пута већа од брзине звука. Да би се то постигло, систем са хиперсоничним крстарећим блоком излази из Земљине атмосфере пре него што погоди изабране циљеве по целом свету за мање од 30 минута, истиче се у тексту.
Раније је командант руских Стратешких ракетних снага генерал-пуковник Сергеј Каракајев најавио да ће се Јасенски пук у Оренбуршкој области опремити овим оружјем.
О стварању „авангарда“ је у марту 2018. године објавио председник Русије Владимир Путин, обраћајући се Савезној скупштину. Овај систем се састоји од интерконтиненталне балистичке ракете УР-100Н УТТХ и хиперсоничног крстарећег блока који може да лети у густим слојевима атмосфере хиперсоничном брзином. Серијска производња хиперсоничних бојевих глава „авангард“ почела је у јулу исте године.
Према подацима Министарства одбране Русије, хиперсонични крстарећи блокови „авангард“ развијају брзину од 28 маха, што је приближно 9,5 километара у секунди. У исто време, блок маневрише по непредвидивој путањи, због чега га је готово немогуће погодити противракетним оружјем.
Ракетни систем Авангард   - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2023
РУСИЈА
Руски мобилни стратешки комплекси биће наоружани хиперсоничним ракетама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала