- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски парламент гласао за укидање акциза на транзит руског гаса

© Sputnik / СтрингерВентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Народна скупштина Бугарске изгласала је укидање повећаних акциза на транзит руског гаса, јавила је Бугарска национална телевизија.
Посланици су одлучили да укину „казнене акцизе“ након што је Мађарска поставила ултиматум Бугарској и запретила да ће ставити вето на приступање Шенгену.
Како је изјавио бивши премијер и лидер странке Настављамо са променама, Кирил Петков, земља ће се вратити на план за увођење акциза након што заједно са Европском комисијом развије „свеобухватан механизам“.
Бугарска је 13. октобра увела акцизу од 20 лева (10 евра) за сваки мегават-час транзита руског гаса. Нова накнада за транзис износи око петину тренутне ТТФ основне цене гаса (50 евра по мегават-сату). Обично транзитне накнаде не прелазе неколико процената стварне вредности гаса. Лист „Фајненшел тајмс“ је бугарске тарифе описао као „казнене“ које се обично намећу да би се обуздале активности противника. Мађарска и Србија су у заједничкој декларацији навеле да поступци Бугарске угрожавају њихово снабдевање енергијом.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2023
РЕГИОН
Медији: Бугарска одлаже додатно опорезивање транзита руског гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала