- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Крах пољске теорије завере о руској кривици за смрт Качињског

© Sputnik / Iliya PitalevСпасилачке екипе на месту рушења председничког авиона Ту-154 у близини Смоленска
Спасилачке екипе на месту рушења председничког авиона Ту-154 у близини Смоленска - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Пољска је, после 13 година, признала да Русија није крива за пад авиона и погибију пољског председника Леха Качињског, а по свему судећи такве оптужбе су биле само скупа политичка игра која није дала никакве резултате, а коштала је Варшаву милионе злота.
Међутим, то што Пољска одустаје од верзије о кривици Русије за пад авиона и погибију председника те земље, 2010. године код Смоленска, није повезано са заокретом у политици према Москви, него са унутрашњим политичким играма. Пољска ће наставити да води антируску политику и заступа интересе Сједињених Држава у Европи. Дакле, овај заокрет служи за међусобне обрачуне пољских политичара.
„Мислим да је ово сада повезано са унутрашњим процесима у Пољској, процесима поделе власти и оптужбама на рачун свих могућих из противничког политичког табора за корупцију и злопотребу финансијских средстава. На територији Пољске и даље ће бити стациониране америчке војне трупе, а преко те земље ће и даље ићи војна помоћ за Украјину. Тако да се за нас, у принципу, ништа не мења“, каже руски експерт Олег Макаренко.
Након што је прошле недеље Доналнд Туск и службено постао премијер Пољске, чиме је окончана осмогодишња владавина партије „Право и правда“ (ПиС), међу чијим оснивачима је био Лех Качињски, председник који је погинуо у авионској несрећи код Смоленска, једна од првих одлука Тусковог новог кабинета била је да се „растера“ комисија која је кривицу за ту трагедију сваљивала на Русију, а Туска оптуживала за дослух са Кремљом.
Наводећи разлоге за распуштање комисије, Тусков кабинет је прецизирао да је та комисија за истраживање катастрофе у Смоленску фалсификовала експертизе америчких и европских стручњака, а током свог рада, који никада није завршен, доставила неколико извештаја са различитим закључцима – од кривице руских контролора лета до експлозије бомбе у авиону.
© Sputnik / Олег Минеев / Уђи у базу фотографијаПољске власти одустаће од верзије о кривици Русије у паду авиона Ту-154 код Смоленска 2010. године када је погинуо председник републике Лех Качињски, изјавио је министар унутрашњих послова Пољске Марчин Кервински
Бивши председник Пољске Лех Качињски који је погинуо у авио-катастрофи код Смољенска - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пољске власти одустаће од верзије о кривици Русије у паду авиона Ту-154 код Смоленска 2010. године када је погинуо председник републике Лех Качињски, изјавио је министар унутрашњих послова Пољске Марчин Кервински

Теорије завере, фалсификати и расипање пара

Другим речима, комисија се служила теоријама завере, лажима, расипањем новца и фалсификовањем доказа, мада Антони Мачеревич, шеф комисије за истрагу авионске несреће у Смоленску одлуку о распуштању комисије назива „пропагандно-репресивном“, рекавши да је незаконита и да ће наставити да ради.
„Годинама та комисија оспорава раније утврђене узроке пада авиона 10. априла 2010. у којој су погинули председник Лех Качињски и још 95 грађана Пољске. Од 2011. познати су закључци пољске комисије коју је предводио тадашњи министар унутрашњих послова Јержи Милер, који је одговорност за овај трагични инцидент свалио на посаду авиона и оне који су били у њему. Ова верзија није одговарала партији ‘Право и правда’ коју предводи Јарослав Качињски, брат близанац покојног Леха Качињског“, каже руски стручњак Јуриј Борисењок.
Комисија, коју је створила партија „Право и правда“, била је очигледно пристрасна и никада није могла доказима да поткрепи своје верзије, додао је експерт.
„Комисија Мачеревича је била позвана да изради нову верзију, према којој је одговорност стављена, с једне стране, на политичке противнике партије ‘Права и правде’, на челу са Туском, a с друге стране на Русију. Комисија то никада није могла да поткрепи, али током њеног рада потрошено је више од седам милиона долара, а као ‘експерте’ је позивала сумњиве људи, укључујући и стручњаке за паранормалне појаве. Дакле, Мачеревичева комисија није успела да докаже ту верзију“, објаснио је Борисењок.
Руски стручњаци такође оцењују да је „Грађанска платформа“, која је дошла на власт у Пољској, одлучила да одустане од оптужби за умешаност Русије у погибију бившег пољског председника Леха Качињског и зато што већина Пољака сматра да је верзија комисије неоснована.
Позивајући се на спроведене анкете, експерти наводе да чак 80 одсто Пољака сматра да је верзија „Права и правде“ о паду Ту-154 код Смоленска потпуна глупост и недоказана теорија завере.

Да ли је заиста крај оптужбама?

Министар унутрашњих послова Пољске Марчин Кервински је изјавио да ће пољске власти одустати од верзије о кривици Русије у паду авиона Ту-154 код Смоленска 2010. године. Према његовим речима, у извештају министра Јержија Милера детаљно су објашњени узроци те страшне трагедије, и то поштено, свеобухватно и детаљно. То је званични документ који су последњих година покушавали да униште људи попут бившег пољског министра одбране Антонија Мачеревича.
Ипак, како је рекао, време теорија завере и лажи Мачеревича су завршене.
С друге стране, заменик министра одбране Пољске Цезари Томчик оптужио је комисију која истражује пад авиона у Смоленску за злоупотребу државног новца и лажи. Како је истакао, ово је крај трошења стотина милиона злота, који немају везе са истрагом, већ су повезани са политиком.
Ипак, руски експерти не мисле да ће укидањем комисије ова тема бити затворена, с обзиром да Пољској предстоје председнички избори 2025. године, па ће кандидати током кампање наставити да спекулишу „о умешаности Москве у трагедију са авионом Качињског“.
Подсетимо, пољски авион се срушио приликом слетања на аеродром крај Смоленска, а у тој авионској несрећи погинуло је 96 људи, цела државна делегација из Варшаве, која је путовала на обележавање 70. годишњице од масакра у Катинској шуми.
Била је то највећа авио-катастрофа у историји у којој је страдао неки шеф државе. Осим председника Пољске и високих званичнка, погинула је и његова супруга Марија.
Авион је због магле при слетању закачио дрвеће и срушио се на километар и по од аеродрома у Смоленску. Руски органи су утврдили да посада није пратила упутства контроле летења, али се у Варшави подигао талас оптужби да Москва стоји иза обарања авиона Качињског.
Авион се срушио услед густе магле и лоше видљивости и након неколико неуспелих покушаја слетања на аеродром „Северни”. Иако је контрола лета покушала да лет преусмери на други аеродром пилоти су то одбили. Авион је крилом закачио крошње дрвећа у шуми два километра од аеродрома, распао се и запалио.
Годину дана након трагедије, Међудржавни ваздухопловни комитет је објавио завршни извештај о резултатима техничке истраге, према којем је одлука посаде да не оде на алтернативни аеродром препозната као директни узрок пада авиона, а системски узроци били су недостаци у обезбеђивању лета и припреме посаде.
Прва пољска комисија, коју је предводио бивши министар унутрашњих послова Јержи Милер, дошла је до сличних закључака, наводећи као узрок катастрофе спуштање авиона испод дозвољеног минимума у ​​магловитим условима, али брат близанац покојног Леха - Јарослав Качињски, један од оснивача партије „Право и правда“, којој припада и дојучерашњи премијер Матеуш Моравјецки, није се сложио са извештајем Међудржавног ваздухопловног комитета и закључцима Милерове комисије и одлучено је да се оснује друга комисија, која годинама није завршила истрагу.
Руске власти су у више наврата саопштиле да нису ни на који начин умешане у пад авиона, док је председник Владимир Путин све те оптужбе оценио као бесмислене.
Олупина авиона Ту-154 код Смоленска, у коме се налазио пољски предсеник Лех Качињски - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2020
Москва тражи од Варшаве транскрипт разговора Качињског са братом уочи погибије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала