- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лавров: Запад, говорећи о преговорима о Украјини, жели да Кијеву омогући предах

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Лидери западних земаља, говорећи о потреби преговора о Украјини, заправо, предлажу да се борбе паузирају, како би се Кијеву дала могућност да предахне, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Према његовим речима, неке измене у јавној реторици не означавају спремност за промену политике према Русији.
У интервјуу програму „Велика игра“ на „Првом каналу“, Лавров је подсетио да се током своје посете Њујорку у априлу састао са групом америчких политиколога, међу којима су били и председник Савета за међународне односе Ричард Хаас и други високопозиционирани сарадник Савета Чарлс Купчан. Приликом састанка, Хаас и још 5-6 људи изнели су идеју да би требало склопити мир са Украјином сада, јер ниједна страна не може да победи, објаснио је Лавров.
Министар се присетио да би, према речима америчких политиколога, Русија и Украјина требало да се измире на неко време, да се договоре о овом периоду, оставе све како јесте, а онда, надаље, после неког времена - обнове борбе.

„Нису се снебивали да говоре да је Украјини потребно време да поправи ситуацију са резервама, војном техником, ракетама и осталим атрибутима ратовања. То је било у априлу. Сада о томе отворено говоре западни лидери, управо то предлажу. Истовремено, јасно коментаришу да то не био крај сукоба, већ пауза, каква је отприлике била потребна Западу кад су у питању Мински споразуми“, нагласио је Лавров.

Он је додао да се иста пракса показује и сада у разговорима, које воде западне колеге, али не са руском страном, већ јавно.
Министар је истакао да се суштински ништа није променило и да западни политичари и даље Русију сматрају претњом.

Русија није добила одговоре о злочину у Бучи

Коментаришући догађаје у украјинској Бучи, Лавров је рекао да је Русија чекала да отпочне истрага после тих догађаја, макар да добије списак са именима жртава, али ништа није предузето.
„Чекали смо истрагу, јер такав злочин не може да прође без истраге. Захтевали смо (истрагу), сходно томе, од оних који су помагали Украјинцима да открију та тела. Нико нам ништа није говорио. Већ сам се позвао (на седници Савета безбедности УН у септембру 2022) на ауторитет генералног секретара (УН) Антонија Гутереша, тражећи од њега да искористи тај ауторитет како би добио барем имена оних чија су тела демонстрирана у Бучи. Ништа није уследило“, објаснио је Лавров.
Према речима руског министра, он је Гутерешу рекао да је епизода у Бучи била једна од централних у рату који је покренут против Русије „и у низу невиђених санкција које је ико икада неком увео“.
Он је истакао да постоји много сумњи у вези са овом епизодом, пошто УН одбијају да објаве имена људи који су наводно погинули.
„Он (Гутереш) је рекао: Желим да помогнем, размислићу о томе“, додао је Лавров.
Министар је истакао да је уверен да се нико од западних новинара неће усудити да контактира релевантне органе западних влада са захтевом за предају списак.
Можда (би могао амерички телевизијски новинар) Такер Карлсон, али он је већ слободан уметник“, додао је министар.
Специјална војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Запад ће у 2024. приморати Украјину да преговара с Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала