- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорава земље НАТО: Постоје границе које се не смеју прећи

© Фото : Wikipedia/U.S. Air Force photo by Senior Airman Dominic Tyler/Public domainАвион Ф-16 египатског ратног ваздухопловства
Авион Ф-16 египатског ратног ваздухопловства - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Идеје о распоређивању авиона Ф-16, предвиђених за Украјину, у ваздухопловним базама у земљама НАТО су опасне, упозорио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Сада говоре о системима 'атакамс', ракетама 'таурус'. Озбиљно говоре о авионима Ф-16. И током тих разговора се испоставља да у Украјини не постоје аеродроми који би били погодни за сервисирање тих авиона, како по квалитету писта, тако и у погледу опреме која је неопходна за опслуживање ловаца након летова. Говоре да би то, вероватно, могло да се ради на територији земаља НАТО у суседству Украјине. То су опасне мисли“, рекао је Лавров у интервјуу за „Први канал“.

Истовремено, додао је, ако САД и Велика Британија „желе да остану по страни, требало би да схвате да негде постоје границе које се не смеју прећи“.
„Повећање убојног наоружања које се испоручује Украјини не пролази незапажено“, напоменуо је Лавров.
Такође је казао да би земље Европе и САД које позивају блискоисточне државе да „учине све како се рат у Гази не би проширио на суседне територије, требало да уложе исте напоре да се нешто слично не догоди у Украјини.
Лавров је подсетио на речи председника Русије Владимира Путина који је истакао да су изјаве председника САД Џозефа Бајдена о томе да ће „Русија освојити Украјину, а да ће онда онда кренути на балтички регион, Финску и даље“ – бесмислице. Како је истакао, Бајдену и свима осталима је добро познато да Русија нема такве планове.
„Немамо никаквих територијалних спорова са земљама НАТО. Генерално, ми више ни с ким немамо територијалне спорове, укључујући Јапан. Сви територијални спорови су затворени, они то одлично знају“, поручио је шеф руске дипломатије.
Подсетимо, шеф руске делегације на преговорима за питања војне безбедности и контроле наоружања у Бечу Константин Гаврилов изјавио је да ако авиони Ф-16 буду летели са база у Пољској, Румунији и Словачкој у интересу Оружаних снага Украјине Русија ће сматрати да ове земље постају део конфликта.
Резиденција председника Словачке у Братислави - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2023
СВЕТ
Словачки политичар: Летови украјинских ловаца Ф-16 из база држава НАТО за Русију црвена линија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала