- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ако суд одбије жалбу – крај каријере!

© Sputnik / Alexey Filippov / Уђи у базу фотографијаСимона Халеп
Симона Халеп  - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Симона Халеп није сигурна да ли ће поновно играти тенис ако Суд за спортску арбитражу (ЦАС) не уважи њену жалбу на четворогодишњу суспензију због допинга.
У септембру је Међународна агенција за интегритет тениса (ИТИА) суспендовала 32-годишњу бившу шампионку Вимблдона и Ролан Гароса на четири године због два одвојена кршења антидопинг правила.
Халеп, која је била привремено суспендована од октобра 2022. пошто је била позитивна на забрањени роксадустат на УС Опену прошле године, рекла је да ће да се жали највишем спортском суду на одлуку ИТИА.
У уторак је ЦАС рекао да ће се саслушање одржати од 7. до 9. фебруара. На питање може ли неуспела жалба да значи крај њене играчке каријере, Халеп је рекла:
„Да, јер ће четири године бити пуно, барем за моје године. Вероватно ће то бити крај моје каријере. Још већа је катастрофа ако се то догоди због нечега што нисам урадила”
Халеп је рекла да се нада да ће играти на Олимпијским играма у Паризу следеће године ако њена жалба буде уважена.
“Знам да нема великих шанси, али сањам о томе јер је Париз мој град из снова” рекла је румунска тенисерка и додала.
“Овде сам освојила Ролан Гарос кад сам била јуниорка, тако да је све почело врло рано, и биће невероватно ако се вратим на терен, без обзира на све”.
Румунка се после суспензије ретко појављивала у јавности, а сада је дала велики интервју у којем је говорила и о свом некадашњем тренеру Патрику Муратоглуу.
Халепова је пред прошлогодишњи УС опен била позитивна на забрањену супстанцу која стимулише стварање црвених крвних зрнаца, а потом је у мају оптужена и због неправилности у биолошком пасошу. Од 7. октобра прошле године званично је суспендована.
„Прошло је више од годину дана. Сваки дан је веома болан, емотиван и тежак јер знам да нисам урадила ништа погрешно и да сам чиста“, рекла је Халепова за румунски Еуронеwс и додала:
„Целог живота сам била против допинга, била сам увек веома јасна и директна. Никада ми ни на крај памети пало да бих могла тако нешто да урадим. Борим сам се са емоцијама, јер је много велики терет сада на мојим раменима. Сва та јавна дебата око моје ситуације заиста је пореметила моје ментално здравље“.
Нови заплет у случају догодио се почетком новембра, када је бивши тренер Халепове Патрик Муратоглу признао да је грешка потекла из његове академије. Муратоглу је рекао да се спорна супстанца налазила у праху колагена, а да у академији то нису знали.
„Тачно је да је он изашао у јавност, волела бих да је то урадио мало раније. Већ неко време не сарађујем са његовом академијом. Само сам, знате… Када сам се нашла у тој ситуацији, било ми је тешко да се изборим јер сам одувек веровала својим тимовима, и пређашњим тимовима, и свима са којима радим. Мислим да уз поверење имаш веће шансе да даш свој максимум. Одувек сам била отворена да учим од других људи“, рекла је 31-годишња Халепова и додала:
„Зато и ангажујеш људе, јер су ти потребне информације, потребно ти је да будеш бољи. Одувек сам веровала у то, а моје поверење сада је мало нарушено. После овога, не знам да ли ћу моћи да верујем поново. Нас двоје нисмо разговарали скоро, пре неколико месеци“.
Саслушање пред судом у Лозани одржаће се од 7. до 9. фебруара, а време доношења коначне одлуке није саопштено.
„Ако остане иста казна, то би био крај моје каријере, четири године је много, бар за моје године. За спортисту који је 25 година живота сваког дана био посвећен тенису, то је катастрофа, не знам како бих се изборила са тиме. Кажу да сам ту супстанцу узела како бих побољшала учинак, али јасно је да је у питању контаминација. Три дана после позитивног урина, имала сам нови тест, и урина и крви, и били су негативни. Рекли су ми да је прва количина била веома мала. Никада није била моја намера да се допингујем. Моја два доказа су контаминација и анализа крви која је била негативна“.
Румунка је освојила 24 титуле у синглу, од тога две гренд слема (Ролан Гарос 2018. и Вимблдон 2019) и зарадила је више од 40 милиона долара од награда на турнирима.
„Добијам поруке подршке са свих страна, заиста је невероватно. Добила сам хиљаде порука од навијача и много ми је важно да ниједна није негативна. То ми и даје снаге да се борим свакодневно, како бих очистила своје име. И ривалке ми шаљу подршку, као и тениске легенде“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала