- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјински главни командант о новој контраофанзиви Кијева: То није шоу, него рат

© AFP 2023 / SERGEI CHUZAVKOVГлавнокомандујући Оружаним снагама Украјине Валериј Залужни
Главнокомандујући Оружаним снагама Украјине Валериј Залужни - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Главни командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужни одбио је да одговори на питање о томе да ли је у 2024. години могућа нова контраофанзива украјинске војске, а на питање да ли је сада на фронту пат-позиција, одговорио је негативно.
„То је рат, не могу да говорим шта планирам, шта треба да радимо, јер ће то, иначе, бити шоу, а не рат чија су цена – људски животи. О томе се нипошто не сме говорити“, рекао је Залужни агенцији РКБ Украјина.
На питање новинара да ли је на фронту сада пат-позиција, Залужни је одговорио кратко: „Не“.
Залужни је пре пар месеци у интервјуу за британски лист „Економист“ изјавио да је украјинска контраофанзива запала у ћорсокак. Украјински председник Владимир Зеленски је то оштро критиковао и позвао генерала да се „не меша у политику“, након чега су се у медијима појавиле спекулације о сукобу Зеленског и Залужног.
Крајем новембра лидер партије „Слуга народа“ у Врховној ради Украјине Давид Арахамија је изјавио да нико у Украјини нема план војних дејстава за следећу годину, а министар одбране Украјине Рустем Умеров је касније рекао да војни ресор, ипак, има одређене планове.
Лист „Волстрит журнал“ је почетком децембра, позивајући се на изјаве западних дипломата и војних стратега, пренео да Украјина највероватније неће успети да изведе следећу велику контраофанзиву до 2025. године.
Агенција Блумберг је раније писала о томе да је бивши командант НАТО снага у Европи, амерички адмирал у пензији Џејмс Ставридис, изјавио да Кијев неће успети да организује изненадну контраофанзиву следећег пролећа, а да ће у најгорем случају морати да повлачи војску.

Нико из украјинског генералштаба није умешан у прислушкивање

Залужни је негирао умешаност сарадника Генералштаба Оружаних снага Украјине у постављању уређаја за прислушкивање у његов кабинет, а инцидент је оценио као „рат“ против њега.
Он је раније потврдио да је уређај за прислушкивање пронађен у једном од његових кабинета, који је планирао да користи за рад у понедељак.
„Не, с ушима одавно не радимо“, одговорио је Залужни на питање да ли је неко из самог Генералштаба могао да постави прислушни уређај, преноси агенција РБК Украјина.
Он је додао да ће истрага показати ко је одговоаран за прислушкивање и додао да уређаји нису били пронађени само код њега.
На питање да ли су у просторији у којој је пронађен уређај за прислушкивање могле да се чују информације које представљају државну тајну, Залужни је одговорио да та просторија одавно није била коришћена.
„Та просторија је и раније коришћена, али је пауза била прилично велика. Због тога су се, очигледно, припремали за мој долазак“, навео је Залужни.
Служба безбедности Украјине је 17. децембра саопштила да је пронађен уређај за прислушкивање у једној од просторија коју је Залужни могао користити током рада и навела да је покренут кривични поступак.
Припадник Службе безбедности Украјине - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
СВЕТ
Медији: У прислушкивању Залужног пронађен „украјински траг“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала