- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Витез српске науке: 175 година од рођења хемичара Симе Лозанића

© Фото : Спутњику уступила САНУУрош Предић, Портрет Симе Лозанића
Урош Предић, Портрет Симе Лозанића  - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Изложба „Сима Лозанић: витез српске науке” ауторке Снежане Бојовић биће отворена 26. децембра у Галерији САНУ, у оквиру обележавања 175 година од рођења хемичара Симе Лозанића (1847-1935), коме је Српска академија наука и уметности посветила 2023.
Током јубиларне године у Српској академији наука и уметности одржан је научни скуп посвећен личности и делу академика Лозанића и написана је монографија о његовом животу и раду.
Академик Сима Лозанић припада оним знаменитим личностима из последњих деценија 19. и првих деценија 20. века које су оставиле значајан траг у европској науци, а истовремено допринеле развоју младе српске државе, учествујући у унапређењу привреде, индустрије, политике, културе и свега оног што је Србију сврстало у ред развијених европских држава.
© Фото : Спутњику уступила САНУ/Веселин МилуновићРеагенси са називима исписаним руком Симе Лозанића
Реагенси са називима исписаним руком Симе Лозанића - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Реагенси са називима исписаним руком Симе Лозанића
Био је професор и ректор Велике школе, први ректор у историји Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије, посланик у Лондону, министар народне привреде и иностраних дела.
Његови научни радови, од којих се неки и данас цитирају, сврставају га у наше најзначајније научнике.
Својим уџбеницима неорганске и органске хемије увео је модерну хемију у Велику школу и то у време кад је почела да се предаје у најразвијенијим европским земљама. Као министар привреде донео је законе који су убрзали развој и индустријализацију Србије.
Циљ изложбе је да представи свеукупно Лозанићево дело (научно, стручно и педагошко, рад у привреди, политици и дипломатији, као и активно учешће у ратовима тог времена) и укаже на значај и величину његовог научног и стручног ангажмана у области хемије, као и рада на развоју пољопривреде, привредног законодавства и изградње привредних институција за свеукупни развој земље.
© Фото : Спутњику уступила САНУСима Лозанић
Сима Лозанић - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Сима Лозанић
У заоставштини Симе Лозанића на Хемијском факултету налазе се његови научни радови, анализе које је радио за државне установе и неколико фотографија.
Све остало – експонати, фотографије и документарна грађа, потиче из Државног архива Србије, Архива САНУ, Библиотеке САНУ, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и колекција Милоша Јуришића и Снежане и Драгана Вицића.
Аудиовизуелни архив и центар за дигитализацију САНУ је дигитализовао књиге, документа, преписку и фотографије приказане на изложби и репродуковане у каталогу.
Аутор поставке је Љиљана Радосављевић, кустоси изложбе су Катарина Живановић и Слађана Савић.
Изложба се може погледати до 25. фебруара 2024. године.
Милутин Миланковић - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2023
КУЛТУРА
Српски геније који се са папиром и оловком из Капетан Мишине винуо међу звезде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала