Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Избори су били поштени, у Србији ће владати мир, ред и закон, грађани не треба да брину

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆПредседник Србије Александар Вучић састао се са инжењером рачунарства и суоснивачем компаније Епл Стивом Вознијаком
Председник Србије Александар Вучић састао се са инжењером рачунарства и суоснивачем компаније Епл Стивом Вознијаком - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је Србија озбиљна земља и да ће у Србији владати мир, ред и закони и да грађани не треба да се секирају због неодговорног понашања појединаца на политичкој сцени.
Вучић је рекао за РТС да је Србија имала поштене изборе и да се нажалост у медијима сада мање говори о онима који су добили скоро два милиона гласова, од оних који су добили много мању подршку бирача.
„Ваљда је то атмосфера у којој живимо и није то никакав проблем. И људима у Србији желим да кажем да не брину. Да се не секирају много због неодговорног понашања појединаца на политичкој сцени - да је Србија озбиљна земља, да ће у Србији владати мир, ред и закони“, истакао је Вучић.
Навео је да су резултати на изборима управо резултат кампање, али и претходног рада и онога што сте понудили грађанима.
„Када ви овде пустите човека који каже да је против њега вођена кампања, а он пред сваки дневник и после сваког дневника емитује спот у којем противнике назива издајницима, и још после тога има моралних скрупула да некоме говоре о негативној кампањи“, рекао је Вучић.

Саслушаћу парламентарну већину

Говорећи о томе да ли су и даље два имена у игри за новог председника Владе, Вучић је рекао да је то оно што је било у његовој глави.
„Али ја као председник Републике морам да саслушам парламентарну већину и да ми они кажу. Дакле, морају људи из СНС-а, из коалиције „Србија не сме да стане“, који очигледно имају апсолутну већину и то 128 посланика сами имају без мањинских странака, које ће имати колико мислим 10, 11 или можда чак и 12 мандата у Народној скупштини. Плус да ли желе да иду са СПС-ом или не желе, да ли желе да иду са неким другим партнером у власт или не, или неким трећим партнером. То је већ за њих, ја бих могао да причам о сопственом мишљењу, али није време за то“, поручио је Вучић.

Ако Несторовић не подржи никога, имаћемо поновљене изборе у Београду

Вучић је говорећи о захтеву опозиције за поништавање избора у главном граду изјавио да ће они бити поновљени уколико носилац листе „Бранимир Несторовић – Ми –Глас из народа“ не буде подржао никога.
„Ако неће господин Несторовић да гласа за било кога, а потребно је 56 гласова, идете на поновљене изборе, само се плашим да неки погрешно процењују какви би резултати тих избора били“, поручио је Вучић.
Он је указао да су представници листе „Србија против насиља“ водили лошу кампању, као и да су пре пет месеци имали предност од 5,5 одсто, али да се то променило.
„Поносан сам што је листа „Србија не сме да стане“ убедљиво победила у Београду. Ко ће да формира власт, стварно не знам“, додао је Вучић.
Навео је да листа „Србија не сме да стане“ заједно са листом СПС-а има 54 мандата у Београду.
Поручио је и да верује да ће на крају Александар Шапић бити градоначелник Београда.

О улози председника у кампањи

Говорећи о резултатима избора, Вучић је рекао да су коментарисали да је у питању улога председника у кампањи.

„Нису питали за улогу председника када је Борис Тадић био председник, нису питали за ту улогу када је Војислав Коштуница био председник, никада нису питали за улогу председника. Ја сам поносан на своју улогу, јер неки људи су желели да сруше све оно што је стварано, да угрозе стабилност и будућност Србије“, напоменуо је Вучић у изјави за РТС.

Додао је да њима није била мета нешто друго или неко други, већ он.
„Није кампања почела тиме што је неко рекао, хоћемо промене, па смо смислили програм, ево 100 тачака, урадићемо то и то, па нешто кредибилно и паметно да чујете“, рекао је Вучић.

Грађани Српске имају право да гласају

Говорећи о критикама да су грађани Републике Српске гласали у Београду на изборима, Вучић је рекао да они на то имају право.
„Имају право у складу са законима које су они донели у овој земљи, не ми, већ они – и причу о двојном држављанству и о свему другом за коју мислим да је потпуно нормална, цивилизована и добра за српски народ“, нагласио је Вучић.
„Онда крећу у хајку против нашег народа, јер им се ваљда не свиђа каквог су политичког опредељења ти људи, иако је то наравно миноран број гласова“, додао је Вучић.

Већ данас смо кренули да подижемо даље Србију

Вучић је изјавио да је Српска напредна странка, која је према прелиминарним резултатима добила већину гласова на републичким изборима, већ данас кренула да ради и наставља да подиже Србију.
„Биће мука око Косова и Метохије, али борићемо се и чувати наше интересе. Никада нећемо дозволити приступ у УН и међународним организацијама и институцијама“, рекао је Вучић.
Он се истовремено извинио сународницима који су у недељу дошли да гласају и имају право гласа, а који су вређани приликом гласања.
„На 98 одсто места листа Србија не сме да стане је добила већину гласова и ту се види пораст гласова пре свега због одговорне политике и јер су они кампању заснивали на вређању једног човека. Нека науче да раде кампању, грађани су показали да желе безбедност и сигурност“, рекао је Вучић.

СНС ће морати да се мења и склони из својих редова бахате и арогантне

Вучић је изјавио да је веома задовољан изборним резултатима, али и да ће СНС морати да се мења и склони из својих редова бахате и арогантне, уколико жели и даље да има поверење народа.
Вучић је истакао да је поносан на резултате избора и да су напредњаци добили импозантан број гласова после 11 година на власти.
„СНС ће морати себе да мења и да бахате и арогантне типове, бар у највећој мери, склони из својих редова, уколико негде у будућности буду желели поверење нашег народа“, рекао је он.
Истакао је да се поноси и грађанима Србије и да су они, како је навео, наша снага.
„И поносим се свима осталима који су на демократски начин своју вољу изразили. Не мислим да ће неко у блиској будућности моћи да оствари такве резултате, али због тога је терет одговорности управо још већи на мојим леђима. Због тога ћу и даље радити на развоју земље“, нагласио је Вучић.

„Експо27“ је програм развоја, можда до тада буде 15 милијарди улагања

Вучић је изјавио да „Експо27“ није само изложба, већ цео програм развоја и да је израчунато да ће до тада можда бити до 15 милијарди укупних улагања у Србију.
Он је подсетио да је месец дана пре избора рекао да је потребан мир да се реше питања развоја земље до 2027 године.
Рекао је и да је код СНС-а све чисто и транспарентно, а као пример навео да је након прошлих избора рекао да ће мандат владе бити краћи.
„Све то је за нас од кључног значаја, то што морамо да радимо, нема више таквих избора осим уколико негде нема већине и онда идете на изборе. Честитам свим људима на доброј атмосфери јер никада мање пријава полицији није било, физичких инцидената. Драго ми је што је полиција одмах ухватила оне који су направили инцидент у Оџацима“, рекао је Вучић.
Истакао је и да ће демократија у Србији да напредује, али и политичка одговорност у будућности.
Избори у Србији - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
СРБИЈА
УЖИВО Прелиминарни резултати РИК-а: Највише гласова СНС, на другом месту СПН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала