- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски новинар: Забрана интервјуа са руским амбасадором је тоталитаризам

© AP Photo / Alex BrandonБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Пратите нас
Бугарски национални радио сам је себи поставио цензуру у случају са руским амбасадором Елеонором Митрофановом, „власник“ радија није морао ништа да захтева, изјавио је водитељ Петар Волгин.
Скандал се распламсао у суботу, када је након демонтаже споменика Совјетској армији, Волгин позвао Митрофанову на интервју на БНР, мада разговор није емитован.
Он је објаснио да је његова екипа планирала да уради посебне интервјуе са амбасадорима Русије и Украјине Олесјом Илашчук, иако су представници украјинског дипломате рекли да тада не могу да дају интервју.

„Али, с обзиром да смо знали да ако код нас буде само г-ђа Митрофанова имаћемо страшне проблеме и да ће нам рећи да смо руска пропаганда, урадили смо још нешто: имали смо снимљени интервју са госпођом Еленом Поптодоровом (бивши бугарски амбасадор у САД), а сви знају да је она велики присталица евроатлантизма. Учинили смо то због равнотеже“, рекао је Волгин у интервјуу на јутјуб каналу новинара Мартина Карбовског.

Међутим, разговор са Митрофановом ипак није емитован 16. децембра, јер је дан пре тога председник парламентарне групе „Покрет за права и слободе“ Дељан Пеевски (кога у бугарској политици сматрају правим премијером) иступио са декларацијом, у којој је позвао на поштовање етичког кодекса медија, као што то раде европске новинарске организације и назвао недопустивим да радио служи као преносилац „пропутиновске пропаганде и дезинформација“.
Након тога, према Волгиновим речима, Програмски одбор (директори свих радио-емисија и техничких служби организације) забранили су емитовање интервјуа са руским амбасадором.
„Цензура на БНР сада има име, то је Програмски одбор радија. Шта су они заправо показали? Да нема слободе, да је то све, тачка. Ако је до сада на БНР и постојала нека слобода, више је нема“, истакао је Волгин.
Он је додао да је апсолутно сигуран да Дељан Пеевски није контактирао радио и да то није било потребе да уради, већ он једноставно каже да му се нешто не свиђа.
„Овде је прорадио рефлекс слуге – слуга је схватио да је власник незадовољан и почео је да делује“, истакао је Волгин.
Карбовски је поступке самог БНР назвао тоталитаризмом, који не треба да плаћају бугарски грађани.
„Као грађанин, тражим оставку Програмског одбора БНР. Без икаквог разлога нису емитовали интервју по налогу са врха. То је комунизам, не, чак бих рекао да је фашизам. То је тоталитаризам. Порески обвезници треба да знају да се њиховим новцем не плаћа оно што би требало да раде новинари, већ оно што се уклони, а што би могли да чују у програму уживо“, огорчен је новинар.
Карбовски је поручио да ако је Бугарска у стању да ратује против Русије, онда нека протерају Митрофанову, али ако није, онда треба нормално разговарати и имати могућност да се чује њено мишљење.
Подсећамо, у центру Софије почело је демонтирање споменика Совјетској армији, градске власти су изјавили да ће бити скинуте најоштећеније фигуре на споменику.
Одлука о уклањању је донета у марту ове године и власти су намеравале да га преместе у Музеј социјалистичке уметности. Општински савет у Софији је објавио да је споменик, наводно, оштећен и да неки делови могу да се обруше. За демонтажу споменика је предвиђено 60 дана.
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
СВЕТ
„Видите како је прошла Украјина“: У Бугарској огорчени због рушења споменика Совјетској армији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала