- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Мамићев син спреман да се нагоди – враћа 11,4 милиона евра?

© AP Photo / Igor KraljЗдравко Мамић
Здравко Мамић - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Пратите нас
Марио Мамић, син Здравка Мамића, спреман је на нагодбу јер жели да оконча суђење у Осијеку.
Због тога преговара са Службом за сузбијање корупције и организованог криминала (Ускок), као и са фудбалским клубом Динамо из Загреба о враћању 11,4 милиона евра, пренео је Јутарњи лист.
Након што су се у поступку против Здравка Мамића и осталих за извлачење новца из Динама на осјечком Жупанијском суду нагодили фудбалски менаџер Артур Ники Вуксан и Игор Крота, у проговоре о признању кривице упустио се и Марио Мамић.
Вест о могућем преокрету у одбрани Мамића, који је до сада током поступка порицао све оптужбе, односно признање кривице, последњих дана се проширила у круговима особа упућених у поступак, упркос томе што су сви актери око себе подигли зид ћутања, пренела је Хина.
Информације о преговорима и могућој нагодби Јутарњи лист није могао да добије из клуба који је недавно изненада поставио имовинскоправни захтев према окривљенима.
То се догодило изненада, пошто је Динамо годинама тврдио да клуб није оштећен радњама за које Ускок оптужује Здравка, Зорана и Марија Мамића, а клуб је остао при том ставу и након прве правоснажне пресуде, којом се уместо у благајну клуба више десетина милиона куна слило у државни прорачун. Одговор на питање да ли се спрема нагодба није могао да се добије ни у Ускоку, ни код адвоката Марија Мамића.
У афери "Динамо 2" за извлачење новца из клуба у склопу злочиначког удружења, уз Здравка и Зорана Мамића који су у бекству у Босни и Херцеговини и којима се суди у одсуству, оптужницом су обухваћени Здравков син Марио Мамић, бивши Динамов директор Дамир Врбановић, предузетници Сандро Стипанчић и Игор Крота и менаџер Ники Артур Вуксан.
У оптужници на скоро 700 страница Ускок ;терети Здравка Мамића да је од 2004. до 2015. остале оптужене организовао у злочиначко удружење.
Они су по оптужници склапањем фиктивних уговора Динама и више компанија из Велике Британије, Швајцарске, Уједињених Арапских Емирата, Светог Винсента и Гренадина, Белизеа, Хонг Конга, Гибралтара и САД, те испостављањем рачуна о плаћању непостојећих услуга за трансфере играча, које је Динамо плаћао, клуб оштетили за више од 144 милиона куна.
Тужилаштво их терети да су тај новац делили и користили за сопствене потребе, а да је, уз наведено, Динамо неосновано обавезан за плаћање додатног износа од 55,8 милиона куна, односно 7,35 милиона евра.
Вуксан је у октобру признао кривицу и нагодио се са Ускоком па је осуђен а годину дана затвора, условно на пет година.
Кривицу је крајем прошлог месеца признао и Крота, који је после нагодбе са Ускоком осуђен на девет месеци затвора, што је замењено радом за опште добро. Он мора да врати Динаму 100.000 евра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала