- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници који трагају за ванземаљцима послали су поруку китовима, један је „одговорио“

© Фото : Pexels/Photo by Elianne Dipp грбави кит
грбави кит - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Пратите нас
Шта је заједничко стручњацима за китове и научницима који траже ванземаљце? Више него што се може замислити.
Научници са Универзитета у Калифорнији, Фондације за китове Аљаске и Института СЕТИ (Потрага за ванземаљском интелигенцијом) удружили су снаге током недавне студије.
Њихова мисија је била да комуницирају са китовима. И били су успешни. Током необичног експеримента, тим је водио 20-минутни „разговор“ са женком грбавог кита по имену Твен - на њеном језику.
Стручњаци су пловили бродом дуж обале Аљаске и у океан послали такозвани контакт позив, који подсећа на људски поздрав. Китови их користе да зову друге јединке или их обавесте о њиховој локацији.

Одговарала у сличним интервалима

„То је један од најчешћих сигнала у друштвеном вокалном репертоару грбавог кита“, рекао је „Бизнис инсајдер“ Фред Шарп из Фондације за китове Аљаске. Убрзо је Твен допливала до брода и почела да кружи око њега.

У наредних 20 минута, научници су послали исти контакт позив 36 пута, у различитим интервалима. Твен је сваки пут одговарала на поздрав, а њен одговор се чак приближно поклапао са интервалима - што је посебно занимљиво. Наиме, када би научници чекали 10 секунди пре него што би пустили следећи позив, Твен би чекала 10 секунди и тек онда одговорила.
„Ово подударање интервала указује на то да је Твен била свесно ангажована у комуникацији. Верујемо да је ово прва размена комуникације између људи и грбавих китова на њиховом језику“, рекла је Бренда Мекауан са Универзитета у Калифорнији.
Стручњаци су пуштали позиве које су само дан раније снимили код мале групе китова. У тој групи је била и Твен, па је могуће да је реаговала на сопствени сигнал.
„Можда смо свирали њен поздрав“, рекао је Шарп.
© Фото : Pexels/Photo by Ben Phillips Напредне ванземаљске врсте могле би да покушају да ступе у контакт са људима на сличан начин као што је то учинио грбави кит
грбави кит - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Напредне ванземаљске врсте могле би да покушају да ступе у контакт са људима на сличан начин као што је то учинио грбави кит

Какве ово везе има с потрагом за ванземаљцима?

Лоренс Дојл из СЕТИ-ја верује да би напредне ванземаљске врсте могле да покушају да ступе у контакт са нама на сличан начин као што је то учинила Твен. Дојл и његове колеге из СЕТИ-ја раде са стручњацима за китове и друге животиње на креирању филтера који ће им помоћи у потрази за ванземаљском интелигенцијом.
„Ако ванземаљци постоје, они нам сигурно шаљу сигнале и покушавају да комуницирају. Могли бисмо да пропустимо ове позиве ако не знамо шта да тражимо. Експеримент са китовима је показао да су они интелигентна и радознала створења и да желе контакт“, рекао је Дојл.
„На овој планети постоје различити облици интелигенције. Ако их проучимо, могли бисмо боље да разумемо како изгледа ванземаљска. Наиме, врло је вероватно да неће у потпуности личити на нашу“, сматра Мекауен.
Истраживање под називом „Interactive bioacoustic playback as a tool for detecting and exploring nonhuman intelligence: „conversing“ with an Alaskan humpback whale“ објављено је у часопису „PeerJ“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала