Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Протести прерасли у насиље“: Пронађени ножеви и мотке - РИК одржао ванредну конференцију

© Sputnik / Лола ЂорђевићРепубличка изборна комисија
Републичка изборна комисија - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Пратите нас
Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић изјавио је вечерас на ванредној конференцији за новинаре да су пронађени ножеви, палице и мотке и да је то био покушај да се насиље са улице пренесе у РИК.
Димитријевић је рекао и да су испред зграде РИК-а нападнути и директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић, више чланова РИК и неки чланови са листе “Србија против насиља”.
"Мора да буде свима јасно да РИК не може ни да распише ни да спроведе нове Београдске изборе. Протести свесно ометају наш рад, јер избори још увек нису завршени, ма колико сами по себи скандалозни, прерастају у насиље које до сада није забележено. Незадовољство изборним резултатом никада није доводило до физичког насиља ни до угрожавање безбедности у РИК, стога смо посебно шокирани, али не и превише изненађени", рекао је Димитријевић.
Он је поновио да су током јучерашњег дана представници листе Србија против насиља дошли у РИК и предали захтев да се пониште београдски избори и одрже нови.
У захтеву су се, додао је, позвали и на бројне нерегуларности на које, према њиховим речима, РИК није реаговао.
Димитријевић је оценио да се на тај начин врши притисак на РИК и занемарује чињеница да је за градске изборе у Београду надлежна Градска изборна комисија, а не РИК и да тако РИК не може ни да распише нити поништи градске изборе.
"Никада нисам помислио да ћу бити у прилици да водим рачуна о самој безбедности службеника који пружају помоћ у спровођењу избора. Надам се да ће се пробудити разум који на овакав недопустив начин желе да промене резултате. Мариники Тепић и Мирославу Алексићу желим да поручим да не доведу у опасност сопствено здравље, али и људи који су вечерас недопустивим понашањем довели себе у опасност", истакао је он.

Ковачевић: То је био линч и скакање на човека

На конференцији се обратио и Миладин Ковачевић који је рекао да је око 22 часа отишао са седнице комисије, пошто је имао обавезе ујутру, и кренуо је из зграде РИК.
"Надајући се да се неће догодити оно што се догодило. Знам шта значи кад се људи скупе и демонстрирају, и претпостављао сам да то може изгледати насилно, али сам веровао да ћу моћи да прођем", рекао је он.
Ковачевић додаје да он није млад, и да је прошавши кроз врата, са својим сарадницима, зачуо стампедо и да му се сручила на главу гомила људи.
"Мене су ударали и гурали, и на тротоару су ме срушили. Пао сам на леђа, имам болове у пределу кичме. Мораћу да идем на прегледе, али некако сам успео захваљујући сарадницима да се вратим назад у зграду", казао је он.
Директор ЗЗС каже да је све било неартикулисано, и да овога пута није било самоконтроле.
"То је био линч и скакање на човека. Та жестина и тај излив мржње и беса мени није био до сада познат. Сећам се 2016. године када је опозиција хтела да делегитимизује изборе, па сам им ја био на путу. Ја руководим установом која има европску па и светску репутацију", каже он.
Ковачевић додаје да и он лично ужива светску репутацију, и да није само службеник, већ је професионалац, научник и члан РИК без права гласа.
"Научник сам од далеких осамдесетих година прошлог века. Кажем вам, учествујемо у билатералној сарадњи са организацијама и институцијама широм света", истакао је он.
Републичка изборна комисија одбацила је раније вечерас на седници приговоре везано за спровођења избора на републичком нивоу који су одржани 17. децембра, а Димитријевић је као разлог навео да су их поднела неовлашћена лица.
Раније вечерас РИК је саопштио прелиминарне резултате избора за народне посланике на основу обрађених 96,68 одсто гласова.
Избори у Србији - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
СРБИЈА
УЖИВО Прелиминарни резултати РИК-а: Највише гласова СНС, на другом месту СПН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала