- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Историја ће све ставити на своје место, Русија од свога неће одустати

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Пратите нас
Русија се неће мешати у решавање територијалних спорова на Западу Украјине, сама историја ће све поставити на своје место, али Русија од свога неће одустати, изјавио је руски председник Владимир Путин.
Путин је на проширеној седници одбора Министарства одбране рекао да је Запад још од распада Совјетског Савеза почео да ради у Русији са петом колоном, знао је зашто и са ким.
„Одмах након распада СССР-а Запад је најактивније почео да у Русији ради са нашом петом колоном, око које смо скакали и миловали по глави, убеђивали… Небитно, тамо су различити људи, нећемо их све стављати под исту капу. Ипак, непријатељ је све знао зашто то ради и знао је са ким мора да ради“, рекао је Путин.
Он је приметио да је Запад активно радио над решавањем задатка распада саме Русије.
Осим тога, Запад је „активно радио са терористима, укључујући међународне организације и сепаратистима на решавању проблема распада саме Русије. Паралелно, ништа мање активно, (Запад) је деловао на постсовјетском простору, одузимајући новоформиране независне државе, бивше републике СССР-а“, рекао је Путин.
Путин је напоменуо да је то учињено полазећи од чињенице да су се многи бивши нацисти преселили на амерички континент, конкретно у Канаду и САД, где је постојала добра база. Са њима су радили, ту су се стварали читави институти који су радили само на овој теми, нагласио је председник.
„Припремали су се. И чим је дошло до распада, кренули су пуном паром. Код нас су радили унутра, а тамо двоструком-троструком снагом“, објаснио је Путин.
Према његовим речима, то је учињено, јер се увек сматрало да се Русија, изгубивши потенцијал, никада неће вратити на своје претходне геополитичке позиције и да неће представљати претњу као конкурент.
Говорећи о раду Запада на постсовјетском простору, шеф државе је рекао да су западне земље одвојено радиле на Украјини.
„На Украјини су радили одвојено, ослањајући се, наравно, на националисте, заборављајући да су ти екстремни националисти бивши нацисти који су сарађивали са Хитлером. И, без оклевања, дозволили су украјинским националистима да те бивше нацисте претворе у националне хероје, људе попут Бандере и њему сличних. Ми смо деценијама све чинили, све, да изградимо нормалне односе са суседном државом. Увек смо говорили, и ја то настављам да говорим, да је то братски народ. Али противник се понашао другачије. Русија се у политичком смислу, то наравно сви добро знају, усредсредила на југоисток. Зашто? Зато што су то историјски руски региони, тамо живи фактички руски народ, ма шта писало у пасошу“, нагласио је Путин.
Он је подсетио да је Русија чинила све да изгради односе са Западом, али јој он није пружио шансу.
„Запад је својим нагласком на овим активним агресивним… неонацистичким снагама у Украјини, једноставно нам није пружио никакву шансу“, додао је Путин.
Према његовим речима, Запад се такође суочио са чињеницом да је немогуће легалним средствима остварити своје циљеве „и превући целу Украјину на своју страну“.

САД плаше Москвом

САД су биле веома забринуте због приближавања Русије и Европе, застрашивале су друге земље Москвом, али Москва није намеравала да ратује са Европом и неће ни сада, рекао је руски председник.
„Били су веома уплашени приближавањем Русије и Европе. Они тамо треба да буду господари. Стално су плашили: ево, зла Русија вам прети. Али разговарао сам са многим лидерима и они кажу: ‘Зашто нас плаше? Знамо да Русија не намерава да ратује са Европом’. Тачно, ни сада не намеравамо“, истакао је Путин.
Сједињене Америчке Државе су постигле своје циљеве раздвајањем Русије и Европе, додао је руски председник.
„Они (САД) су намерно увукли и нас и Европу у овај сукоб, остварили своје циљеве у овом смислу: раставили Русију и Европу. Сада пребацују терет финансијске одговорности и плаћања на Европу, а слабовољна и бескичмена генерација данашњих политичара томе не може да се одупре“, оценио је Путин.

О проширењу НАТО-а

НАТО игнорише сопствено обећање да се неће ширити на исток, дато 1990-их, а сада се снаге Алијансе размештају на руској државној граници, приметио је руски председник. Он је објаснио да је разлог за такве поступке Алијансе неспремност да види тако велика земља као што је Русија.
„Године 1991. су рекли – ни педаљ на исток. Ни педаљ. Ено их код наше ограде, распоређују се. Заузели су цео Балтик, целу Источну Европу. Зашто? Било је разних предлога (о питањима европске безбедности после Хладног рата), сасвим прихватљивих за све“, приметио је Путин.
„(Западу) није потребна земља као што је Русија; она је сувише велика. Треба је поделити, покорити, као што сегментирано потчињавају Европу“, објаснио је руски лидер.

О Минским споразумима

Западне земље су после државног преврата у Украјини 2014. радиле „незаконито“ на ову тему и приморале Русију да одговори, рекао је Путин.
„То је њихов избор, избор народа Европе, ми се никада нисмо мешали, не мешамо се и нећемо се мешати. Али оно што ћемо урадити је да ћемо бранити своје интересе“, нагласио је председник.
Истовремено је приметио да су Сједињене Америчке Државе у Украјини, заправо, лишиле Русију шансе да изграде односе са овом земљом „на нормалан, политички начин“.
Он је подсетио да су они правили хаос.
„Године 2014. су извршили државни преврат и наставили са тим безакоњем. Једноставно су нас натерали да одговоримо на то безакоње“, објаснио је шеф државе.
Према његовом мишљењу, да су Мински споразуми о Донбасу примењени, све би се тамо постепено средило.

„Нисмо имали другог избора него да подржимо Крим, иначе би тамо дошло до масакра. Али појавио се проблем Донбаса. Знате, покушали смо да се договоримо мирно. Били смо спремни да постепено обнављамо територијални интегритет Украјине, укључујући Донбас, под одређеним условима, како се не би угрожавали људи који тамо живе, да се тамо створе неопходни услови и безбедносне гаранције“, рекао је Путин.

Према речима руског председника, „у томе је цела поента Минских споразума“.
„Иако да су украјинске власти и господари на Западу ишли на то, на имплементацију ових споразума, све би постепено, искрено кажем, постепено би се све средило. Али они то нису урадили, одмах су покренули фактички рат, управо 2014. године“, приметио је он.
Он је истакао да је Русија била једини гарант суверенитета и територијалног интегритета Украјине.
„Када је Русија стварала Совјетски Савез, једноставно је предавала, заједно са становништвом, огромне историјски руске територије, огроман потенцијал и уложила колосалне ресурсе на целу ову територију“, објаснио је Путин.
Он је подсетио да је Украјина добила своје западне територије после Другог светског рата, када јој је уступљен део пољских земаља.
Руски председник рекао и да ће историја све поставити на своје место.
Руски лидер је истакао да многи становници Западне Украјине желе да се њихове територије врате Пољској, Румунији или Мађарској, а само Русија би могла да буде гарант територијалног интегритета украјинске државе.

„Ако неће – не морају, историја ће све ставити на своје место, ми се нећемо мешати, али ми од свога нећемо одустати. То сви треба да схвате“, закључио је Путин.

Према његовим речима, Русија је спремна да се договара са Европом, САД и Кијевом, али само на основу својих интереса.
„И у Украјини, они који су агресивно настројени према Русији, и у Европи, и у Сједињеним Америчким Државама. Ако желе да преговарају, нека преговарају, али ми ћемо то радити само (полазећи) од наших интереса“, нагласио је он.
Коментаришући могући улазак Украјине у НАТО, Путин је рекао да је то неприхватљиво за Русију у било којој историјској перспективи.
Према Путиновим речима, Запад „има јасан циљ – да увуче Украјину у НАТО“.
„Они ми стално говоре: чега се сада плашиш, сада их нећемо примити. Ја кажем: Сада. А сутра? Са становишта историјских перспектива и стратешких интереса руске државе, чак и за 10, чак и за 15 година то је неприхватљиво“, оценио је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала