- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад наставља да води хибридни рат против Русије

© POOL / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин у Кремљу
Руски председник Владимир Путин у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
Пратите нас
Запад наставља да води хибридни рат против Русије, снабдева Кијев обавештајним информацијама у реалном времену и предаје оружје, изјавио је председник Русије Владимир Путин на проширеном колегијуму Министарства одбране.
Према његовом мишљењу, Запад не одустаје од својих агресивних циљева у Украјини.
„Запад не одустаје од своје стратегије обуздавања Русије и својих агресивних циљева у Украјини. Али ни ми нећемо одустати од својих циљева специјалне војне операције“, истакао је Путин.
Наше снаге предузимају иницијативу, ми радимо оно што сматрамо потребним, оценио је руски председник.
Агресивна природа НАТО-а више се не скрива, амерички документи директно садрже тврдње о глобалној супериорности, рекао је руски председник.
Такође је додао да је активност НАТО-а нагло порасла – значајне снаге из Сједињених Америчких Држава распоређене су на границе Русије.
„У последње време нагло је повећана активност војног блока НАТО-а у целини. Значајне снаге из Сједињених Америчких Држава, укључујући и авионе, распоређене су на нашим границама, а повећан је и број трупа Алијансе у источној и централној Европи“, рекао је Путин.
Руски лидер је приметио да је година била напета, али да су сви професионално и храбро решавали задатке специјалне војне операције. Такође је захвалио свим учесницима операције.
Он је оценио да противник трпи значајне губитке, оценио је Путин.
„Непријатељ трпи велике губитке и у великој мери је потрошио своје резерве, покушавајући да покаже својим правим господарима бар неки резултат своје такозване контраофанзиве“, констатовао је Путин.

Повећање војне технике

У поређењу са прошлом годином, Русија је утростручила снабдевање својих трупа техником и наоружањем, саопштио је Путин.
Русија треба да прошири своју сателитску групу на глобалном нивоу, додао је руски председник.
„Извођење специјалне војне операције указало је и на неке проблеме. Потребно је озбиљно реструктурирати рад система везе, много ефикасније користити савремена средства извиђања, циљања и противбатеријске борбе, повећавати способности наше сателитске групе, не само у зони специјалне војне операције, већ и на глобалном нивоу“, објаснио је Путин.
Он је напоменуо и да је потребно повећати производњу и испоруку високопрецизних ракета, разних врста дронова, као и унапредити рад ПВО.
„Наши познати системи ‘панцир’, ‘бук’, С-300 и С-400 раде беспрекорно. Они су без икаквог претеривања најбољи на свету“, нагласио је руски председник.
Он је истакао да чак и мали, наизглед безопасни дронови наносе штету, што ни у ком случају не треба занемарити, ни пропустити.
Шеф државе је позвао на „стварање темеља за будућност војске и морнарице, укључујући развој и серијску производњу перспективних врста наоружања“.
Руске оружане снаге треба да буду опремљене напредним врстама наоружања, укључујући роботске системе и борбене ласере, као и оружјем заснованим на технологијама вештачке интелигенције и нових физичких принципа, нагласио је руски лидер.
Путин је приметио да су пропали сви покушаји Запада да нанесе стратешки пораз Русији, а осим тога, срушио се и мит о неповредивости западне војне технике.

„Мит о нерањивости западне војне опреме је срушен. Сви покушаји, како су говорили на Западу, да нам се нанесе војни пораз, стратешки пораз, поражени су храброшћу и снагом наших војника, сударили се са повећаном моћи наших оружаних снага, потенцијалом домаће индустрије и одбрамбене производње“, закључио је Путин.

САД тестирају нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2023
РУСИЈА
Путин о нуклеарној тријади: До краја године стиже још 15 система „јарс“ и „авангард“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала