- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борељ упозорио чланице ЕУ: Будите спремне на дугорочни сукоб високог интензитета против Русије

© AP Photo / Ng Han GuanШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Пратите нас
Европска унија може бити неповратно оштећена ако Русија победи у Украјини, а трагедија у Појасу Газе ће се наставити, изјавио је шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ. Он је додао да је упозорио чланице Европске уније да је Русија стратешка претња по Европу и да буду спремне за „дугорочни сукоб високог интензитета против Москве“.
Он је додао да је Европа у опасности.

„Ако дозволимо руском председнику Владимиру Путину да победи у Украјини и ако дозволимо да се тренутна трагедија у Гази настави, европски пројекат може бити неповратно оштећен. Хајде да засучемо рукаве да бисмо то избегли“, написао је он на друштвеној мрежи „Икс“.

Русија ─ стратешка претња по Европу

Међутим, Борељ се у говору на форуму Sommet Grand Continent пожалио да не виде све чланице ЕУ у Русији стратешку претњу, упркос његовим напорима да их у то убеди.
Према његовим речима, он покушава да увери такве земље да би „победа Русије представљала изузетно озбиљну опасност по ЕУ“ и позвао их је да буду спремне за „дугорочни сукоб високог интензитета против Русије“.
Шеф европске дипломатије је, поред тога, признао да је ЕУ у целини пружила много већу помоћ Украјини, него Сједињене Америчке Државе, иако је сада под знаком питања да ли ће се таква помоћ наставити.
„Да ли ће се наставити јединство ЕУ по овом питању, хоће ли САД наставити да помажу под новим председником и чак пре његовог избора...на ова питања је неопходно одговорити. Ми у Европи морамо да се одазовемо и, по мом мишљењу, морамо активно стати на страну Украјине, треба радити више и брже, јер Русија за ЕУ представља стратешку претњу“, поручио је Борељ.
Борељ је признао и да је ЕУ у својој тежњи да се ослободи „енергетске зависности од Русије“ заменила једну зависност другом и за то је платила економску цену.

ЕУ ─ магнет за државе

Дипломата је још упоредио Европску унију са магнетом „коме сви желе да се придруже“.
„На дневном реду је и проширење ЕУ јер је унија својеврстан магнет који привлачи државе и народе. Можемо да дискутујемо колико је то добро или није за Европљане, али то је чињеница: свако жели да постане члан ЕУ“, оценио је шеф европске дипломатије.
У вези са тим, он је закључио да су неопходне унутрашње реформе ЕУ.
Раније је Борељ изјавио да је Европска унија попут биљоједа у свету предатора и политике силе, која је због сукоба у Украјини била принуђена да се пробуди након што је била успавана по питању одбране.
Такође, пре тога, шеф европске дипломатије Европу је упоредио са „рајском баштом“, док остатак света сматра „џунглом“. То је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин прокоментарисао речима:„хтео бих да отворим очи шефу европске дипломатије: физички и духовно здравом човеку је, заправо, непријатно, а повремено и чак застрашујуће да дође у Европу –толико се разних изопачености тамо изнедрило“.
Како је Русија запањила Запад погледајте у емисији „Пророк“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала