- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чешка прогласила Русију „директном претњом по безбедност“

© AP Photo / Mindaugas KulbisНАТО трупе
НАТО трупе - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Пратите нас
Чешка сматра Русију „директном претњом по безбедност“ и „потенцијалним војним противником“, али Праг намерава да минимизира могућност сукоба великих размера у Европи, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Чешке Карл Жехка у говору поводом новог концепта развоја војске.
„Директна претња нашој безбедности и наш потенцијални војни противник је Русија. Наш циљ је да избегнемо ратове и да сведемо на минимум могућност да се масовно насиље врати у Европу“, рекао је Жехка у обраћању поводом нове концепције, објављене на сајту Министарства одбране.
У документу се истиче да чешка војска има мањак људства, муниције, а нема ни довољно могућности за поправку оклопних возила и распоређивање савезничких контингената на својој територији. Поред тога, ограничене су могућности система ПВО земље и увођења напредних технологија у војску.
Подсећамо, чешки лист „Сезнам зправи“ у септембру је саопштио да Чешка има нову одбрамбену стратегију у којој је Русија означена као „најозбиљнија претња“ по земљу. Лист је тада навео да је документ већ одобрио Савет безбедности републике. Истакнуто је да је главни задатак чешке одбрамбене политике „припрема за дуготрајни одбрамбени рат високог интензитета са технолошки напредним противником, опремљеним нуклеарним оружјем“.
У наставку погледајте нову епизоду емисије „Мој поглед на Русију“:
Петр Павел  - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РУСИЈА
Чешка: Европске војне снаге спремају се за сукоб високог интензитета са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала