- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Тадић отворио душу: Кућа је срушена до темеља

© AP Photo / Darko VojinovicДушан Тадић
Душан Тадић - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Пратите нас
Пуних пет година провео је Душан Тадић у Ајаксу где је планирао и да заврши каријеру, а потом буде и тренер. Међутим, руководство клуба угасило је љубав, капитен Србије је отишао, а сада је за холандске медије проговорио о том периоду.
Душан Тадић од ове сезоне игра за Фенербахче где је лепо прихваћен, али део срца остао је у Ајаксу где једног дана жели да се врати у другачијој улози.
„Бићу тренер Ајакса једног дана! Истина је да већ сада много размишљам као тренер. Као капитен сам се увек трудио да будем позитиван. Морате да направите добар однос између стручног штаба и играча. На терену и ван њега. Увек сам размишљао у интересу тима. Овермарс и Тен Хаг су сматрали да мораш да имаш лидера у свакој линији тима. Једноставно, неопходни су вам лидери када ствари на терену не иду како треба. Они тада искоче и реше проблеме. Лидер се не може тек тако направити, већ је то природан процес. Ако некога гураш на силу у ту улогу, онда то неће функционисати. Тешко је“, рекао је Тадић.
Замисао српског капитена пропала је после одласка Марка Овермарса који је напустио место спортског директора и Ерика Тен Хага који је отишао са места тренера.
„Многи играчи са којима смо годинама све то градили су отишли. И тако је нестала хијерархија. Али због свега што смо урадили, лествица очекивања је постављена високо. Нереално високо с обзиром колико људи нас је напустило. Али пре свих, отишла су двојица најважнијих: Марк Овермарс и Ерик Тен Хаг. Они су били јако повезани са тимом, бринули се о нама, бавили се екипом… Годинама смо се међусобно гурали напред јер смо стално изазивали једни друге. Тај осећај је потпуно ишчезао одласцима Овермарса и Тен Хага. Они су увек све анализирали и ништа нису препуштали случају. То нас је чинило јаким. Рупа која је остала после њихових одлазака је била огромна , а гомила људи је покушавала да је попуни. Тек тада су сви схватили колико је то био тежак посао. Напустило нас је 15 играча од којих шесторица стартера и то је било немогуће надокнадити. Сви смо осетили последице… Не треба баш да будете генијалац да бисте то схватили. Многи људи су страшно потценили посао који је Овермарс радио у Ајаксу. Мислим да сада схватају“, објаснио је српски фудбалер.
Овермарс је напустио клуб после афере, слао је интимен поруке женама из клуба, а касније је и Тадић наишао на осуду када је дао свој коментар о читавој ситуацији.
„Знам да је то веома осетљива тема. Поготово је била тада када се десило. Али Ајакс је требало да заштити Овермарса! Клуб је направио велику грешку. Тамо где мушакрци и жене раде заједно, има и флертовања. То је нормално. Али требало је да приђете томе као клуб и помогнете обема странама. Убеђен сам да је могло другачије да се реши. Ако је било нежељеног физичког контакта, онда делујете одмах. Али у питању су само поруке. Могли су га суспендују, казне али нису морали да га отерају. Клуб је слепо подлегао хистерији у јавности. Људи су желели да га виде како виси уместо да реше проблем. И немојте ми само рећи да немам осећаја према женама. То је глупост! Окружен сам драгим женама целог живота. Имам мајку и две сестре, тако да разумем другу страну врло добро. Али ово је другачије. Ајакс је породица и требало је у кругу породице да реши проблеме“, рекао је Тадић.
Тада је холандски клуб почео да тоне, а ситуацију више није успевао да поправи ни српски репрезентативац.
„Заиста сам желео да учествујем у стварању новог и успешног Ајакса али ствари су се развијале другачије. Шта год да сам пробао, нисам успевао да преокренем ситуацију. Нестало је јединство у тиму, постали смо рањиви. Морао сам да гледам како се Фајенорд и ПСВ боре за трофеје уместо нас. Веома болан осећај који је дошао као резултат наших грешака. Приметио сам да људи у Ајаксу више не покривају једни друге и не подржавају се. Отишли су нам кључни људи. Када доводиш нове играче, потребно је да уклопиш различите карактере. То је кључно. Композиција екипе. Прошле сезоне је то урађено потпуно погрешно. А то је био резултат онога што се десило са Овермарсом раније“, истакао је Тадић.
Привремени „лек“ за Ајакс пронашао је Џони Хеитинга, али руководство га није задржало што Душан такође замера.
„То једноставно није био у реду. Ајакс га је искористио и одбацио као крпу. Када је Алфред Схрудер добио отказ у јануару, Хеитинга је био ту да ускочи као спасилац. Неколико месеци касније му није дозвољено да остане у клубу ни као помоћник… Џони је дао Ајаксу све! За њега је Ајакс живот. Доживео сам га као одличног тренера и сјајну особу која има храброст и карактер. Закрпио нас је, вратио праву свест и подсетио нас шта је Ајакс. Покушао је да пренесе тај менталитет на свлачионицу и замало спасао сезону“, истакао је Тадић.
Оно што је уследило и дан данас боли српског капитена.
„Приметио сам да долази све више играча са менталитетом да ће све да раде из зоне комфора. И тако је пуштен дух из боце… Успели смо једном да дигнемо Ајакс, да га учинимо непобедивим у Холандији и моћним у Европи, а онда је кућа срушена до темеља. То ме је много болело. Сада играчи имају јаке уговоре, али за шта? Да гурну клуб у још дубљи амбис? Ти играчи не знају шта Ајакс заиста значи. Немају појма. То је тужно“, разочаран је Тадић.
Идеја је била да клуб из амбиса врати Свен Мислинтат, а Србин верује да је то била велика грешка.
„Ви Холанђани сте веома поносан народ по начину на који доживљавате фудбал и гледате га. Посебно када је Ајакс у питању. Назовите то “холандска школа, “Ајаксов ДНК”, како хоћете… И имате право на то јер сте једни од лидера светског фудбала. Кад само помислите на имена Ринуса Михелса, Јохана Кројфа, Луја ван Гала… Створили сте и развили посебну идеју фудбала. Е, сад ми објасните следеће: Зашто би неки Немац ођедном требало да одлучује како ствари треба да функционишу у Ајаксу?! Тотални апсурд! Поготово у оваквом клубу јер је другачији од других. У Ајаксу се очекује не само да сте добар играч, већ и јак карактер“, јасан је Тадић.
После разговора са Мислинтатом Душан је одлучио да оде на друго место.
„Не желим да звучим негативно јер заиста није ништа лично. Током одмора је мој агент позвао Мислинтата и рекао му да желим разговор са њим. Мислим да сам већ тада осетио да моја будућност више није у Ајаксу. Причао је лепо о мени и желео да останем. Објашњавао ми је како ме види у тиму, које играче жели да доведе… Али искрено, нисам осећао да је он права особа за такву позицију у клубу као што је Ајакс. У тој ситуацији се понео врло професионално и помогао да се лепо растанемо што јако ценим. Моја љубав према Ајаксу је била превелика да бих провео још једну сезону на маргинама. Знао сам да је клуб на лошем путу“, рекао је фудбалер Фенербахчеа.
У турском првенству одиграо је 15 утакмица на којима је постигао седам голова и шест асистенција.
„Волим фудбал, забаваљам се и уживам у њему. Осећам се веома спремно, живим спортски и имам још много циљева за које желим да се борим. Чекају ме борба за титулу са Фенербахчеом и ЕП са Србијом. То су конкретни циљеви. Потребан ми је притисак да бих растао и побеђивао. Тај притисак је за мене кисеоник који ми даје енергију. А када функционише, онда је осећај предобар“, закључио је Душан Тадић.
Фудбалери Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
СПОРТ
Фудбалски савез Русије (још) неће напустити УЕФА
Матеја Стјепановић - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
СПОРТ
Још једно дете Партизана ће имати ватрено крштење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала