- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Спољне силе желе да искористе ескалацију палестинско-израелског сукоба за своје интересе

© SputnikЛавров на Форуму руско-арапске сарадње
Лавров на Форуму руско-арапске сарадње - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Пратите нас
Москва је уверена да спољне силе желе да искористе ескалацију палестинско-израелског сукоба за своје интересе, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Он је додао да је Русија у контакту са земљама региона и улаже напоре како би се решавање сукоба превело на дипломатски колосек.
Шеф руске дипломатије учествује на Форуму руско-арапске сарадње у Маракешу

„Постало је очигледно да се неке спољне силе не устежу да искористе најновију ескалацију палестинско-израелског сукоба за своје интересе, да распире пожар регионалног рата уз бројне прошле авантуре САД и њихових савезника које су покренуте на Блиском истоку у последњих 20 година и чији је резултат – поткопана државност, стотине хиљада жртава, реке избеглица“, рекао је Лавров у уводном говору.

Русија, у координацији са својим партнерима, пре свега арапским, улаже напоре у циљу дугорочне стабилизације ситуације и преласка на дипломатско решавање тог питања.
„Принципијелни став Русије се подудара са ставом арапских држава које су потврдиле приврженост решавању сукоба полазећи од општеприхваћене међународно-правне базе са самита Лиге арапских држава и Организације исламске сарадње од 11. новембра у Ријаду“, навео је он.
Приоритетно питање за Русију јесте прекид крвопролића у Гази и решавање хуманитарних питања.
„После терористичког напада 7. октобра који смо категорички осудили, дошло је до драматичне ескалације ситуације у највећем жаришту на свету – у зони палестинско-израелског сукоба. Овога пута, насиље о којем свакодневно сведочимо, је катастрофалних размера, без преседана. Број погинулих и рањених мери се десетинама хиљада а већином су то цивили у Гази, деца и жене“, рекао је Лавров.

Лавров са египатским министром спољних послова

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да су Лавров и његов египатски колега Самех Шукри на маргинама састанка министара разменили мишљења о катастрофалној хуманитарној ситуацији у Појасу Газе и апеловали на што скорији прекид ватре у зони борбених дејстава.
Такође, истакнут је значај успостављања преговарачког процеса у складу са нормама међународног права и постојећим резолуцијама Генералне скупштине и Савета безбедности Уједињених нација у циљу мирног решавања овог застарелог сукоба. Поред тога, истиче се да је од великог значаја реализација легитимног права пелстинског народа на стварање суверене државе у границама из 1967. године.
Лавров је такође захвалио египатском колеги за пружање помоћи у омогућавању безбедног напуштања руских грађана територије енклава.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала