- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведчук: Оружани сукоб у Украјини за Путина ─ трагедија, за Зеленског ─ бизнис

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаВиктор Медведчук
Виктор Медведчук - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2023
Пратите нас
Оружани сукоб између Русије и Украјине за украјинског председника Владимира Зеленског представља могућност да извуче корист, док је за руског председника Владимира Путина овај сукоб трагедија, сматра бивши лидер украјинске партије „Опозициона платформа – За живот“ (забрањене у Украјини) и председник савета покрета „Друга Украјина“ Виктор Медведчук.
На свом Телеграму „Друга Украјина“ Медведчук је објавио аналитички чланак у којем је упоредио завршне конференције за штампу Путина и Зеленског за 2023. годину. Према речима политичара, Зеленски је заинтересован за наставак сукоба, јер му то омогућава да изгради политичку каријеру.
„Њему (Зеленском) није жао својих грађана, само нема пара за мобилизацију... Зеленски уништава своју земљу и тера је у крваву кланицу за интересе других земаља. За Путина је рат трагедија, за Зеленског – бизнис“, истиче Медведчук.
Према његовом мишљењу, Путин се не спушта до бацања кривице на украјински народ, критикујући само политичко руководство кијевског режима, наглашено указујући на блискост Руса и Украјинаца, док Зеленски на све могуће начине настоји да подстакне непријатељство међу народима, истовремено кршећи права грађана Украјине који говоре руски језик.
После државног преврата у Украјини, власти ове земље почеле су да се боре не само против совјетске историје, већ и против свега што је повезано са Русијом и руским језиком. Врховна Рада је 2019. године усвојила Закон о обезбеђивању функционисања украјинског језика као државног. Он подразумева да грађани треба да користе украјински језик у свим областима живота. После почетка руске специјалне операције, ситуација са кршењем права грађана који говоре руски у Украјини се погоршала. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да украјинске власти дуги низ година воде политику агресивне дерусификације и насилне асимилације, а међународне организације игноришу дискриминацију националних мањина, посебно руског народа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала